Čudan obrat ili njemačka „škola“: Poljska se usprotivila novim sankcijama protiv Bjelorusije

Varšava ne želi uvoditi nove sankcije protiv Bjelorusije, izjavio je u srijedu, 24. studenog, poljski premijer Mateusz Morawiecki nakon sastanka sa slovenskim kolegom Janezom Janšom. Podsjećamo, Slovenija trenutačno predsjedava EU, a od Nove godine zamijenit će je Francuska.

“Sukob nikada nije dobro rješenje. Ne želimo sukob. Želimo živjeti u miru. Želimo tražiti rješenja, želimo spriječiti eskalaciju”, izjavio Morawiecki i dodao kako Poljska može zatvoriti i druge granične prijelaze, zaustaviti trgovinu – ali to ne želi učiniti kako ne bi pogoršala stanje, prenosi Eadaily.

“Ne želimo dovesti do eskalacije”, naglasio je Morawiecki, dodavši kako su prethodni koraci koje je poduzela Poljska, poput onih u svezi zračnih prijevoznika, dali pozitivne rezultate – novi ilegalni migranti prestali su pristizati na granice EU iz Bjelorusije.

Podsjećamo: Poljska je do sada bila najveći kritičar Bjelorusije odnosno njenog državnog vrha na čelu s predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom (Zapad Lukašenka ne priznaje kao bjeloruskog predsjednika, op.GN.). Jedna je od prvih zemalja uopće koja je tražila oštre sankcije protiv te zemlje nakon spornih predsjedničkih izbora u kolovozu 2020., pa čak i priznala oporbenu predsjedničku kandidatkinju Svetlanu Tihanovsku za predsjednicu umjesto Lukašenka. Varšava je među prvima zatražila i uvođenje oštrih sankcija protiv Minska nakon i tijekom nedavno pokrenute migrantske krize na bjelorusko-poljskoj granici, a oštro je prosvjedovala i protiv nedavnih kontakata još samo tehničke njemačke kancelarke Angele Merkel s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom s ciljem rješavanja potonje krize, smatrajući upravo Putina najodgovornijom osobom za istu. Jednako oštro je prosvjedovala i nakon Merkeličinih telefonskih razgovora s Lukašenkom koji su uslijedili ubrzo nakon spomenutog razgovora s ruskim čelnikom, smatrajući nedopustivim da u te razgovore Merkel nije uključila i Varšavu koje se migrantski problem neposredno tiče.

Dakle, spomenute jučerašnje riječi poljskog premijera znače prilično veliki zaokret u odnosu na dosadašnju retoriku Varšave, što najvjerojatnije znači uspjeh njemačke diplomacije u rješavanju migrantske krize na istoku EU. Pomirljiviji ton Varšave vjerojatno uvažava i novi bitni element: činjenicu da je jučer i službeno sklopljena koalicija koja će formirati novu njemačku vladu. Poljskoj sada sigurno nije u interesu zaoštravati stanje s europskim istokom i time u startu raditi probleme budućoj vladi u Berlinu, i prije nego što, najvjerojatnije 8. prosinca i službeno starta s radom. Jer Njemačka je ona koja  si ostavlja za pravo rješavati pitanja EU s Istokom Europe, prije svega Rusijom, pri čemu je Bjelorusija gotovo sporedna stvar. Osim toga svi u ovoj migrantskoj „igri“, koja je vrlo lako rješiva ako za nju ima političke volje, dobro znaju da se izbjeglice i ne namjeravaju zadržavati u Poljskoj, i da Varšava problem po sebe u njoj previše potencira jer nikakav dogovor EU ili Njemačke s Minskom sigurno neće uključivati i ostanak migranata na tlu Poljske.

Nedavnim prijetnjama EU  da će uvesti nove sankcije protiv Lukašenka  (njoj su se u međuvremenu u tome pridružile SAD i UK)  teško može pomoći stabilizaciji stanja na poljsko-bjeloruskoj granici.





Kako smo pisali u našoj jučer objavljenoj analizi koju možete pogledati ovdje ili ispod teksta, Lukašenko je već ionako „okićen“ sankcijama Zapada svih mogućih vrsta, poput Božićne jelke na kojoj više nema slobodne grane za staviti ukrasnu kuglicu. Zato i može prijetiti EU kako će joj, u slučaju novih sankcija, zaustaviti dotok plina kroz ključni plinovod „Yamal-Europe“ koji prolazi i bjeloruskim teritorijem i kojim se ruski arktički plin doprema do poljske granice s Njemačkom. Osim toga, upravo su zapadne sankcije protiv Lukašenka i njegove zemlje, kao posljedica ne priznavanja bjeloruskih predsjedničkih izbora iz kolovoza 2020. i bile uzrok dramatičnog Lukašenkovog zaokreta prema Rusiji i Putinu, i potpunom prekidu bilo kakvih konkretnih odnosa Bjelorusije sa Zapadom temeljenih na nastavku međusobne suradnje (između ostalog, i na sprječavanju ilegalnih prelazaka granice!).

Z. Meter: Lukašenko okićen sankcijama poput Božićne jelke, ali bez učinka





Komentari

komentar

You may also like