Čudni signali iz SAD-a: „Umorni smo od sankcija protiv Rusije!“

Američka agencija Bloomberg, konstatirajući kako u Senatu nema konsenzusa u svezi konkretnih mjera protiv Rusije, objavila je u ponedjeljak, 8. travnja, kako je kongresmen-republikanac Marco Rubio izjavio da je američki zakonodavac umoran od donošenja zakona  koji iniciraju proturuske sankcije. Drugi senator iz Republikanske stranke – Ron Johnson – izjavio je kako su sankcije protiv Rusije „mač s dvije oštrice“ i da „zato mi uistinu moramo učiniti korak natrag i procjeniti gdje se sada nalazimo i što možemo učiniti“.

Pri tom Bloomberg pozornost usmjeruje na to, da se većina senatora zalaže za pozivanje Rusije na odgovornost zbog miješanja u američke izbore i njezinih  aktivnosti u drugim zemljama, ali da u Senatu nema konsenzusa oko konkretnih poteza. Senatori također izražavaju zabrinutost da se sankcije negativno mogu odraziti i na same SAD. Bloomberg također navodi kako je u Kongresu vidljiv raskol – u Predstvaničkom domu većinu čine demokrati, a u Senatu republikanci, što također otežava usvajanje zakona kroz Kongres u uvjetima nepostojanja potpore od strane predsjednika Donalda Trumpa.

Podsjećamo: Marco Rubio je veliki pobornik proturuskih sankcija. Početkom travnja, on je, skupa s demokratom Chrisom Van Hollenom Kongresu predložio usvajanje zakona kojim se predlažu još oštrije sankcije protiv Rusije. Radi se o sankcijama protiv ruskog bankarskog, energetskog i vojnog sektora, kao i ruskog državnog duga.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like