Curi nafta i iz velikog naftovoda Družba kojim se ruska nafta šalje za središnju Europu

Poljski energetski operater PERN otkrio je curenje u jednom cjevovodu u sustavu Družba koji prenosi naftu iz Rusije u Europu, prenosi Euronews. Ovo je zabrinjavajuć događaj za energetsku sigurnost Europe nakon curenja plina iz Sjevernog toka. Otkriće curenja, koje je PERN rekao da je otkrio u utorak navečer, dolazi u trenutku kada se Europa suočava s ozbiljnom energetskom krizom. PERN je rekao da u ovom trenutku uzroci curenja nisu poznati. Curenje je otkriveno u dijelu cijevi oko 70 kilometara od središnjeg poljskog grada Plock.

Naftovod Družba, čije ime na ruskom znači “prijateljstvo” jedan je od najvećih na svijetu i opskrbljuje ruskom naftom veći dio središnje Europe, uključujući Njemačku, Poljsku, Bjelorusiju, Mađarsku, Slovačku, Češku i Austriju. Druga linija naftovoda i drugi elementi PERN-ove infrastrukture radili su normalno, tvrdi poljski operater.

“U ovom trenutku sve službe PERN-a (tehničke, operativne, unutarnje vatrogasne jedinice i jedinice zaštite okoliša) poduzimaju mjere u skladu s postupcima predviđenim za ovu vrstu situacije”, rekao je operater. Glasnogovornik češkog operatera naftovoda MERO rekao je da nisu primijetili nikakve promjene u tokovima prema Češkoj Republici. Još nije jasno koliko je značajno curenje u naftovodu Družba. Za curenje u podmorskim plinovodima Sjeverni tok 1 i 2, Zapad i Rusija se međusobno okrivljuju za sabotažu.

“Mogu potvrditi da nafta curi na sjevernom kraku Družbe i da ne utječe na južni (krak), tako da… nafta stiže u Mađarsku prema planu”, rekla je glasnogovornica mađarskog MOL-a Priska Bakos

Nema razloga vjerovati da je curenje u poljskom dijelu naftovoda Družba uzrokovano sabotažom, rekao je u srijedu visoki poljski dužnosnik zadužen za energetsku infrastrukturu. “Možemo govoriti o slučajnom oštećenju”, rekao je za Reuters Mateusz Berger. Naglasio je da nema razloga vjerovati da je curenje prouzročeno sabotažom.

Komentari

komentar





You may also like