Dačić: Srbija nije smjela priznati Makedoniju pod tim imenom

Ivica Dačić, prigodom svog posjeta Ateni 11. srpnja, izjavio je kako je službeni Beograd učinio grešku, priznavši Republiku Makedoniju pod njezinim ustavnim imenom.

„Makedonija je priznala nezavisnost Kosova i podržala njegov zahtjev za prijam u UNESCO, što je razljutilo Srbiju“, izjavio je srbijanski prvi potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova za vrijeme susreta s njegovim grčkim kolegom Nikosom Kotziasom – piše beogradski Blic, pozivajući se na makedonsku agenciju MIA.

Srbijanski ministar je izjavio kako iz tog razloga srpska strana nije trebala priznati Makedoniju pod imenom „Republika Makedonija“.

Izjavu Ivice Dačića komentirao je makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov na svojoj facebook stranici: „Mi smo postojali u istoj federativnoj državi kao Republika Makedonija i Republika Srbija. Mi imamo puno zajedničkog. Uvjeren sam kako dva europska naroda žele odnose temeljene na uzajamnom uvažavanju i razumijevanju, u duhu europskih vrijednosti.“ To je, naglasio je ministar dalje, dobro ne samo za Makedoniju i Srbiju, već i za čitavu balkansku regiju, u kojoj „zajedno proživljavamo uzlete i padove“.

Podsjećamo – Makedonija i Grčka vode dugogodišnji spor oko imena te države. Atena ne priznaje pravo Skoplju za korištenje naziva „Republika Makedonija“ i ustraje na nazivu „Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija“. To je posljedica činjenice da u Grčkoj postoji povijesna regija Makedonija, pa ustavni naziv susjedne države s tim imenom za Atenu predstavlja pretenziju na dio grčkog teritorija, usprkos negiranju takve teze od strane službenog Skoplja.

Sukob dviju susjednih zemalja oko imena makedonske države, koji traje već treće desetljeće, ometa integracijske procese Makedonije u euroatlantske političke i vojne strukture – Europsku uniju i NATO savez.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like