Daimler se, pod prijetnjom američkih sankcija, povlači iz Irana

Da je EU najslabija karika u lancu globalnih geopolitičkih igrača jasno je već jako dugo. A o tome dodatno svjedoči i slijedeća vijest: njemački automobilski koncern Daimler napušta iransko tržište zbog novih američkih sankcija (info: France-Presse). Tvrtka je na neodređeni rok obustavila realizaciju zajedničkog (s Iranom) projekta o proizvodnji i prodaji teretnih automobila (kamiona) Mercedes.

Ovdje treba odmah podsjetiti i na jučerašnju odluku Europske komisije o početku zakonske blokade važenja američkih sankcija na teritoriju EU i prema europskim tvrtkama. Štoviše, najavljeno je i kako se tom zakonskom odredbom brani i povlačenje europskih tvrtk iz poslova u Iranu.

Već smo ranije pisali kako su one tvrtke koje imaju velike poslove, pa čak i vlasničku strukturu povezanu sa Sjedinjenim Državama u teškoj situaciji, jer vrijednost njihovih aktiva i poslova koje obavljaju na teritoriju SAD-a višestruko previsuju ugovorene poslove u Iranu i njegovim, ne samo energetskim investicijama.

Daimler nikako nije jedini koncern koji napušta Iran: prije njega to su već ranije najavili i francuski proizvođač automobila Peugeot, njemački tehnološki div Siemens i velika francuska energetska tvrtka Total.

Ovo samo pokazuje kako se sankcijski „rat“ oko važenja iranskog nuklearnog sporazuma između SAD-a i EU nastavlja, ali i to da Bruxelles u tom ratu i nema baš prevalikih „aduta“ u svojim rukama. Ako je i želio nešto konkretnije učiniti, sa zakonskim riješenjima je morao reagirati puno ranije, a ne čekati doslovno zadnji dan i početak starta prve faze američkih protuiranskih sankcija (7. kolovoza). Međutim odmah treba i kazati kako je za Bruxelles, a što je i intencija njegovog najnovijeg zakona o suprostavljanju američkim sankcijama, najvažnije očuvati  mogućnost nastavka uvoza iranske nafte za koju mu je nemoguće pronaći kvalitetnu alternativu, a ne same investicije na iranskom teritoriju, koliko god one unosne i perspektivne bile. A kako je upravo onemogućavanje iranskog izvoza nafte najvažnija zadaća Trumpove protuiranske sankcijske politike, sa zanimanjem ćemo nastaviti pratiti daljnji tijek zbivanja po ovoj problematici.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like