Damask i sirijski Kurdi sklopili sporazum: sirijska vojska ulazi u Afrin

Zapovjedništvo kurdskih postrojbi narodne samozaštite YPG i sirijska vlada postigli su sporazum o razmještaju sirijske vojske u kurdski kanton Afrin na krajnjem sjevero-zapadu Sirije, u kojem je u tijeku turska vojna operacija „Maslinova grana“. O tome je u nedjelju, 18. veljače, Reuters izvjestio savjetnik kurdske administracije na sjeveru Sirije Badran Jna Kurd.

Prema njegovim riječima, sporazum ima „strogo vojni karakter“, bez implementacije bilo kakvih političkih elemenata u svezi budućih odnosa vlade Bashara Assada i sirijskih Kurda.

Sporazum podrazumijeva dislokaciju vladinih snaga na „pojedine pogranične položaje (s Turskom)“, koje u Afrin mogu stići „tijekom slijedeća dva dana“, kazao je Reutersov izvor.

Postrojbe YPG, neovisno o složenim odnosima Damaska s „kurdskim separatistima“ na sjeveru Sirije, dobivaju logističku, a prema pojedinim izvorima, i vojnu pomoć od sirijske vojske nakon početka turske vojne operacije u Afrinu. Pomoć im se dostavlja kroz regiju Aleppo koju nadzire Damask, a doprema se iz grada Manbija koji je pod nadzorom kurdskih snaga i u kojem boravi još neutvrđeni broj američkih specijalaca.

Ovu vijest još uvjek nisu potvrdili službeni izvori, pa je zato ipak moramo uzeti s rezervom.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like