Dan 119. rata: Iscrpljene obje strane na istoku; ukrajinska protuofenziva na jugu; borbe za Zmijski otok

Danas je 119. dan rata u Ukrajini. Stanje je iduće:

“Snažno granatiranje se nastavlja dok Rusija nastoji potpuno okružiti džep otpora oko Sjeverodonjecka preko Izjuma na sjeveru i Popasne na jugu. Rusija se vrlo vjerojatno priprema za pokušaj raspoređivanja velikog broja pričuvnih jedinica u Donbasu”, navodi se u dnevnom izvješću britanskog ministarstva obrane. Nadalje, Kažu da ruske vlasti nisu objavile ukupan broj vojnih žrtava u Ukrajini od 25. ožujka. “Međutim, Narodna Republika Donjeck je objavila podatke o svojim žrtvama. Do 16. lipnja priznali su da je poginulo 2128 vojnika te ih je 8897 ranjeno”, navode. Kažu kako je vrlo vjerojatno da su njihove snage opremljene zastarjelim oružjem i opremom te da je stopa stradavanja njihovih trupa ogromna. Više od polovice svih proruskih snaga (55%) iz odcijepljene Narodne Republike Donjeck u istočnoj Ukrajini ubijeno je, prema najnovijim obavještajnim podacima Ujedinjenog Kraljevstva. Tvrde da su žrtve na obje strane velike i da će u narednim danima, za obe strane, ključna biti sposobnost da se mobiliziraju dodatne snage. Ruske trupe zauzele su selo Toškivka nadomak Sjeverodonjecka u regiji Donbas dok nastavljaju u pokušajima da zauzmu sam Sjeverodonjeck gdje je otpor još jedino prisutan u tvornici Azot. Susjedni Lisičansk se i dalje gađa topničkom paljbom, a u njemu je ostalo još oko 10 000 ljudi. Iz Kijev tvrde da je obrana istoka “ekstremno teška”.

Ukrajinska vojska priopćila je da je pokrenula zračne napade na Zmijski otok, uzrokujući “značajne gubitke” ruskim snagama. Južno operativno zapovjedništvo vojske priopćilo je da je poduzelo “ciljane udare uz korištenje različitih vrsta snaga” i da se vojna operacija nastavlja, prenosi The Guardian.

Ruska mornarica, pak, koncentrira svoje brodove Crnomorske flote u smjeru Odese, piše ruska Nezavisimaya Gazeta. Ukrajinske oružane snage u Crnom moru nastoje uništiti ruska naftna i plinska postrojenja, kao i ruske vojne položaje na Zmijskom otoku. Ukrajine je snažno napala Zmijski otok koji za njih ima bitnu simboličnu vrijednost još od početka rata. Također, čini se da ukrajinska vojska planira protunapade na regiju Herson i Mariupolj, piše ruski medij. Ruska novinska agencija RIA izvijestila je da je Krim, koji je 2014. pripojen Rusiji, pokrenuo projekte integracije s okupiranim područjima Hersona i Zaporožja.

Ukrajinska vojska je zbilja pokrenula protuofenzivu na jugu. Natalia Humeniuk, iz koordinacijskog centra ukrajinskih snaga južne obrane tvrdi: “Imamo određene uspjehe u protuofenzivom djelovanju koje nam je omogućilo značajno napredovanje prema istoku, ali imena oslobođenih naselja trenutno ne objavljujemo jer je u ratnim vremenima jako važno napredovati, oslobađati područja, cementirati kontrolu te potisnuti neprijatelja koliko je to potrebno kako bi se spriječili snažni i uistinu brutalni topnički i minobacački udari na naselja koja su već pod našom kontrolom”. Ukrajinska dužnosnica je rekla da su ukrajinske snage u kontaktu sa stanovnicima okupiranih područja i gerilcima koji im pomažu. “S njima smo u kontaktu, komuniciramo, podržavamo ih i jako smo zahvalni na snažnom gerilskom pokretu kojim drže okupatore tjeskobnim. Jer oni stalno pokazuju da su Herson i cijela Hersonska oblast dio Ukrajine i uskoro će doći do oslobođenja”, tvrdi Humeniuk, prenosi Ukrinform.

Bivši ministar obrane odcijepljene proruske DPR, umirovljeni pukovnik Igor Strelkov, na svom je Telegram kanalu napisao da ako se Rusija doista odlučila osvetiti za napade na bušaće platforme i poslati brodove na Odesu, onda je to velika pogreška jer Ukrajina ovim napadima namjerno želi od Rusije izazvati takvu reakciju.





“A onda flota kreće u područje gdje ih se nestrpljivo čeka. Bilo bi naivno misliti da bi se brodovi Crnomorske flote mogu tako lako približili ukrajinskim obalama i započeti desantnu operaciju napada na ukrajinski teritorij”, rekao je vojni stručnjak, umirovljeni pukovnik Vladimir Popov za Nezavisimayu Gazetu. “U uvjetima kada je ukrajinska vojska dobila američke protubrodske rakete, to bi izazvalo velike gubitke. Međutim, ostajući na određenoj sigurnoj udaljenosti, brodovi i podmornice Crnomorske flote mogu lansirati projektile na obalne ciljeve sprječavajući ukrajinsku vojsku da zauzme Zmijski otok, tvrdi umirovljeni pukovnik. Stručnjak ne isključuje da će ruske trupe nakon završetka svoje misije na istoku Ukrajine započeti ofenzivu na Mikolajiv, a potom i Odesu. “Ovaj potez, uz pomorsku potporu, može imati smisli. Ipak, za sada nema razloga za masovno napredovanje na jugu budući da su ruska vojska i savezničke trupe koncentrirale svoje snage u Donbasu, u smjeru Sjeverodonjecka i Slavjanska”, napomenuo je stručnjak.

Tursko vojno izaslanstvo putovat će u Rusiju ovaj tjedan radi dogovora o uspostavi koridora u Crnom moru za izvoz žita  objavili su u utorak izvori iz turskog predsjedništva, a najavu je potvrdio i UN.

Načelnik stožera estonskog ministarstva obrane Kusti Salm rekao je za finski medij Iltalehti da Rusija trenutno provodi vježbe u kojima simulira raketne napade na estonski teritorij. Osim toga, ruski vojni helikopteri nedavno su prvi puta narušili njihov zračni prostor, tvrde iz Estonije.





 

Komentari

komentar

You may also like