Dan 131: Ruska vojska osvojila regiju Lugansk, slijedi bitka za regiju Donjeck

Žestoka i dugotrajna bitka koju su, sa Zapada, predviđali za Lisičansk, nije se dogodila. Došlo je do, kako kaže ukrajinski guverner, “strateškog povlačenja”. Ukrajinski guverner regije Serhij Hajdaj je rekao: “Rusija trenutno ima veliku prednost u topništvu i streljivu. Jednostavno bi uništili grad iz daljine, tako da nije imalo smisla ostati”, prenosi BBC. Lisičansk je bio posljednje ukrajinsko uporište u regiji Lugansk. To znači da je ruska vojska osvojila jednu od dvije regije Donbasa. Upravo osvajanje Donbasa je cilj druge faze rata, kako je najavila Moskva 18. travnja. Slijedi bitka za Donjecku regija.

Putin je prikazan na ruskoj državnoj televiziji kako ministru obrane Sergeju Šojguu govori da se trupe koje su sudjelovale u misiji zauzimanja regije Luganska trebaju “odmoriti i razviti svoje borbene sposobnosti”. “Ostale vojne postrojbe, uključujući skupinu Istok i skupinu Zapad, moraju izvršavati svoje zadaće prema prethodno odobrenim planovima”, rekao je, izrazivši nadu da će na tim frontama imati sličan uspjeh kao u regiji Lugansk. Šojgu je dodao da je područje Gorskog kotla, gdje su Lisičansk i Sjeverodonjeck, opkoljeno u roku od dva tjedna, a ukrajinska vojska je u borbama navodno izgubila 5469 vojnika. Putin je rekao svom ministru da će vojno osoblje koje je doprinijelo borbama u LNR-u biti nagrađeno za njihovu “hrabrost”.

Ukrajinski guverner Serhij Hajdaj rekao je danas da su se ukrajinske snage povukle iz grada kako bi izbjegle opkoljenje. Tvrdi da su izvukli i ranjene. No, Hajdaj je iznio i optimističnu sliku: “Naše su se trupe povukle na utvrđenije položaje. Držali smo obranu Luganska pet mjeseci. Dok je ta obrana trajala, gradili smo nove utvrde u regiji Donjeck. Sada su trupe otišli tamo”, prenosi Reuters.

Ukrajinski Glavni stožer rekao je da ruske snage sada usredotočuju svoje napore prema liniji Siversk, Fedorivka i Bahmut u regiji Donjeck, koju više od polovice sada kontrolira Rusija. “U smjeru Slovjanska, neprijateljske jedinice pokušavaju uspostaviti kontrolu nad naseljima Bohorodične, Mazanivka i Doljna kroz jurišne operacije”, tvrde danas iz ukrajinske vojske preko Facebooka. Ruska vojska također je intenzivirala granatiranje ključnih ukrajinskih uporišta Slovjansk i Kramatorsk, dublje u Donjecku. Slovjansk ima poseban značaj za proruski separatistički pokret, budući da je mjesto prvih ustanaka 2014. godine. Slovjansk je prije rata brojao oko 110 tisuća, a Kramatorsk oko 160 tisuća stanovnika. Slovjansk se nalazi 5 km sjeverno od Kramatorska, a ruske jedinice se nalaze oko 7 km sjeverno od Slovjanska. Na sjeveru su i najbliže ovim gradovima.

Dalje na sjeveru Ukrajine, ruske jedinice bore se za kontrolu nad položajima sjeverno od Harkova i pokušavaju zaštititi kopnene linije komunikacije s Donbasom, navodi američki Institut za proučavanje rata (ISW). Ukrajinski vojni dužnosnici izjavili su da namjeravaju upotrijebiti novopristigle američke raketne sustave HIMRAS u tom području kako bi gađali ove komunikacijske linije. Iznad Harkova se linija kontrole učestalo mijenja, ali zadnjih dana se ruska vojska opet približila ovom velikom gradu i sada se nalaze oko 15 km od samog centra grada.

Britansko ministarstvo obrane tvrdi da ruska vojska ima velike gubitke na istoku, no takvu informaciju iznose već nekoliko tjedana. Činjenica je da ruska vojska napreduje na istoku prema iskušanoj, ali destruktivnoj metodi: silovito granatiranje gradova i iskorištavanje topničke dominacije, nakon čega ulaze u razrušene gradove. Sredinom prošlog mjeseca, ukrajinski pregovarač David Arakhamia je rekao da iz borbe na istoku ispada oko 1000 njihovih vojnika dnevno, a između 200 i 500 je svakodnevno ubijeno, prenio je Axios. Ako i ruska vojska i ima velike gubite, to je zasigurno slučaj i s ukrajinskom.





Ruske trupe nastavile su granatirati ukrajinske položaje u južnim regijama Zaporožja, Hersona, Mikolajeva i Dnjepropetrovska. Prema ISW-u, trenutni prioritet Rusije na jugu je zaustaviti ukrajinske protunapade koji su uspjeli povratiti dio teritorija, posebice oko Mikolajeva posljednjih tjedana.

Komentari

komentar





You may also like