„Dan odluke“ o budućnosti izraelskog premijera Netanjahua

Danas je za izraelskog predsjednika vlade Benjamina Netanjahu „kritični dan“, „dan odluke“ o njegovoj budućnosti, ne samo političkoj, u svezi s očekivanom objavom optužbi državnog tužiteljstva o premjerovoj umješanosti u niz korupcijskih dijela.

Benjamin Netanjahu sinoć je bio primoran skratiti svoj službeni posjet Moskvi i vratiti se u Izrael. Pretpostavlja se kako će protiv njega i još niza drugih osoba u slijedećih nekoliko sati biti podignute optužnice, navodi izraelski portal israelinfo.co.il.

Netanjahu optužbe naziva „kulom od karata, koja će se urušiti“, međutim, sociološka istraživanja pokazuju kako samo objava tih optužbi može skupo koštati stranku Likud kojoj je Netanjahu na čelu, uoči prijevremenih parlamentarnih izbora koji će se održati 9. travnja. A da se ne govori o tome, ukoliko se do tog datuma pokrenu i službene sudske procedure.

Tzv. dosje „2000“ je još i najmanji problem za Netanjahua u odnosu na  dosje „1000“ i dosje „4000“. Naime, u prvom se radi o korupcijskom odnosu premijera i izdavača novine „Ediot Ahront“ Nonijem Mozesom. Od 2009.g. oni su se dogovarali o „uzajamnoj pomoći“ – Mozes je objavljivao „lojalne“ članke, a Netanjahu pomagao njegove financijske interese. Međutim, premjerova supruga Sara Netanjahu sumnjiči se za primanje novca i skupih darova unutar tog dogovora. Moguće da će se Netanjahua u svezi s tim slučajem optužiti „samo“ za zlouporabu dužnosti.

Puno teže po aktualnog premijera izgledaju preostala dva dosjea u kojima se istražuju dva korupcijska djela. U dosjeu „1000“ obitelj Netanjahu se optužuje da je primala vrijedne poklone od dvojice biznismena koji imaju interese u Izraelu. Vrijednost poklona iznosi 277 tisuća dolara. Zauzvrat, Netanjahu im je osigurao porezne olakšice i njihove interese u izraelskim medijima.

Dosje „4000“ obuhvaća optužbe protiv Netanjahua zbog davanja regulatorskih povlastica telekomunikacijskoj tvrtci Bezeq, u zamjenu za pozitivne (po Netanjahua) objave na izraelskom informativnom portalu Walla. Istragom je obuhvaćen i sam vlasnik tvrtke, a Netanjahuu prijete optužbe za uzimanje mita, prevaru i zlouporabu dužnosti.
Netanjahuova obrana sve optužbe odbacuje i smatra ih urotom lijevih snaga na izraelskom političkom polju.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like