Danas ide nova vojna pomoć SAD-a Kijevu. Biden Ukrajincima kaže da ne smiju gađati ruski teritorij

Američki predsjednik Joe Biden pristao je isporučiti Ukrajini napredne raketne sustave dugog dometa HIMARS, koji mogu s preciznošću pogađati ruske ciljeve, u sklopu paketa oružja vrijednog 700 milijuna dolara koji će biti predstavljen u srijedu, navodi britanski Reuters.

Sjedinjene Države daju Ukrajini visoko pokretne topničke raketne sustave koji mogu precizno pogoditi ciljeve udaljene 80 km nakon što je Ukrajina dala “uvjeravanja” kako ih neće koristiti za napad na teritorij Rusije, rekli su visoki dužnosnici administracije, a prenosi U.S.News.

U članku The New York Times-a objavljenom u utorak, Biden je kazao kako će ruska invazija na Ukrajinu završiti diplomacijom, ali Sjedinjene Države moraju osigurati značajno oružje i streljivo kako bi Ukrajini dale najveću polugu za pregovaračkim stolom.

“Zato sam odlučio da ćemo Ukrajincima pružiti naprednije raketne sustave i streljivo koje će im omogućiti preciznije gađanje ključnih ciljeva na bojnom polju u Ukrajini”, izjavio je Biden.

Paket također uključuje streljivo, radare za protuvatru, niz radara za zračni nadzor, dodatne protutenkovske projektile Javelin, kao i protuoklopno oružje, izjavili su dužnosnici.

Ukrajinski dužnosnici traže od saveznika raketne sustave većeg dometa koji mogu ispaliti masu raketa stotinama milja daleko, u nadi da će preokrenuti tijek tromjesečnog rata.





Biden je u utorak kazao novinarima da “nećemo u Ukrajinu slati raketne sustave koji udaraju u Rusiju”.

Nije isključio mogućnost bilo kakvog specifičnog sustava oružja, ali se činilo da postavlja uvjete o tome kako se ono može koristiti.

Ruska Federacija poslala je notu svim zemljama, uključujući i Sjedinjene Američke Države, zbog isporuke oružja Ukrajini. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov istaknuo je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.





Kijev neće napasti teritorij Ruske Federacije, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u intervjuu objavljenom 31. svibnja za televiziju Newsmax. Tako je komentirao izvješća da Ukrajina, nakon što je primila američke raketne sustave (MLRS) povećanog dometa, iste može koristiti za udare po ruskom teritoriju. “Znam da ljudi u Sjedinjenim Državama ili netko u Bijeloj kući kaže da ih možemo koristiti (MLRS) za napad na Rusiju. Gledajte, nećemo napasti Rusiju. Ne zanima nas Ruska Federacija, ne borimo se na njenom teritoriju”, kazao je ukrajinski predsjednik.

Komentari

komentar

You may also like