Danas je ključni dan posjeta Xi Jinpinga Rusiji. Očekuju se brojni sporazumi

Jučer je u službeni posjet Rusiji stigla brojna kineska delegacija ne čelu s predsjednikom Xi Jinpingom, a uz njega, tu su još i novi kineski premijer te četiri zamjenika premijera, kao i veliki broj ministara iz svih ključnih resora. To jasno ukazuje kolika se važnost ovom putovanju pridaje unutar samog Pekinga, ali isto tako ukazuje i na važne stvari koje će biti dogovorene na političkoj, gospodarskoj i vojnoj razini između dviju zemalja.

Pa iako je jučer održan neformalni sastanak kineskog vođe i njegovog domaćina Vladimira Putina, prava aktivnost i veliki poslovi očekuju se tek danas – kada je pravi radni dan.

Ali prije toga o jučerašnjim političkim izjavama. Xi Jinping je tijekom sastanka s Vladimirom Putinom kazao kako kinesko-ruski odnosi zauzimaju prioritetno mjesto u diplomaciji i vanjskoj politici dviju zemalja kao velikih sila. Njihov progresivni razvoj strateški je izbor Kine.

Kineski šef diplomacije Qin Gang izjavio je:  “Jačanje i razvoj kinesko-ruskih odnosa strateški je izbor Kine na temelju vlastitih temeljnih interesa i općeg trenda razvoja svijeta.” Dvojica čelnika imali su detaljnu i iskrenu razmjenu mišljenja o kinesko-ruskim odnosima i pitanjima od zajedničkog interesa tijekom neformalnog tête-à-tête sastanka u ponedjeljak, navodi se u priopćenju.

Danas će Xi Jinping  najprije imati sastanak s ruskim premijerom Mihailom Mišustinom. Slijedi svečanost službenog susreta predsjednika Ruske Federacije i predsjednika Kine, koja će se održati u Velikoj kremaljskoj palači, a početak je zakazan za 15 sati po moskovskom vremenu. Slijede pregovori u užem sastavu, a kasnije u proširenom.

Nakon razgovora uslijedit će svečano potpisivanja dokumenta, nakon kojeg će Putin i Xi Jinping dati izjavu za medije.





 

Komentari

komentar





You may also like