Danas počinju iransko-rusko-kineske pomorske vježbe „Pojas morske sigurnosti“

Zajedničke vojno-pomorske vježbe između Irana, Rusije i Kine počinju u petak, 27. prosinca, u sjevernom dijelu Indijskog oceana i Arapskom moru, a trajat će četiri dana – do 30. prosinca. O tome je izvijestio Reuters, pozivajući se na kinesko Ministarstvo obrane. Peking nije precizirao koliko će kineskih vojnih brodova sudjelovati u vježbi.

Ove je vježbe još u listopadu najavio ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov, kada je i okarakterizirao njihov cilj – uvježbavanje borbe protiv terorizma i gusarskih kriminalnih aktivnosti. Slijedeći je mijesec Teheran potvrdio tu informaciju i obznanio datum vježbi, kao i njihov naziv „Pojas morske sigurnosti“.

Pomorske vježbe triju zemalja održat će se u uvjetima složenih odnosa i velike napetosti između SAD-a i Irana. One, zapravo, predstavljaju veliki politički uspjeh Teherana koji jasno demonstrira, kako u uvjetima snažnih američkih sankcija i želje Washingtona za njegovom potpunom izolacijom on nije sam. Štoviše, uz njega su sada druge dvije svjetske velesile. Osim toga, zona izvođenja vojnih vježbi je strateški vrlo važna jer se njome obavlja glavnina svjetskog prometa i trgovine naftom. U njoj su već od ranije prisutne i snažne američke pomorske snage, što spomenutoj vojnoj vježbi daje jasan geopolitički predznak tj. otvoreno poslanu poruku Washingtonu, koja se može iskazati riječima: „pravo na sigurnosni monopol nad ovom regijom je isteklo“.

Zoran Meter: IRANSKO-RUSKO-KINESKE VOJNE VJEŽBE U ARAPSKOM MORU! Uzroci i posljedice

 





 

 

Komentari

komentar





You may also like