Danas se očekuje priopćenje finskog državnog vrha o ulasku u NATO

NATO očekuje da će Finska i Švedska podnijeti zahtjev za pridruživanje savezu “u idućim danima” i da im se brzo odobri članstvo. O tome piše britanski Reuters, koji se poziva na dužnosnike i osobe upoznate s tom temom.

“Da: oni će se prijaviti i bit će im odobreno članstvo”, kazao je za Reuters anonimni visoki dužnosnik. Tijekom ratifikacije njihovog članstva, koja će trajati godinu dana, savez će ojačati svoju prisutnost u sjevernoj Europi, povećati broj vježbi.

Izvori iz NATO saveza kazali su da će zahtjevi Švedske i Finske za pridruživanje biti odobreni ili na summitu NATO-a u Madridu 28. i 30. lipnja, ili čak prije njega. “Nema točnih datuma. Nećemo čekati summit u Madridu ako se može dati odobrenje ranije”, kazao je jedan od izvora britanske agencije.

Ovoj vijesti treba pridodati i izjavu finskog predsjednika i premijerke Sauli Niiniste i Sanna Marin prema kojoj će zajednički objaviti svoj stav o mogućem pristupanju NATO savezu.

Prema navodima tamošnjeg medija Helsingin Sanomat, “predsjednik Sauli Niiniste i premijerka Sanna Marin zajednički će objaviti svoj stav o NATO-u u četvrtak u 10 sati”. Zajednički stav predsjednice i premijera vjerojatno će biti objavljen u priopćenju, budući da je premijer Marin trenutačno u službenom posjetu Japanu. Zajednička izjava predsjednika i premijera u četvrtak bit će prvi službeni znak da se Finska prijavljuje za članstvo u NATO-u.

 
Finska najavila pristupanje NATO-u; Švedska odlučuje idući tjedan

Komentari

komentar

You may also like