Danas se sastaju Putin i Lukašenko

Diplomatske napetosti zbog zračnog incidenta u Bjelorusiji i dalje ne jenjavaju. Jučer su ministri zemalja G7 zatražili od Bjelorusije hitno oslobađanje novinara Romana Protaševiča.

Danas je najavljen sastanak u Šoči ruskog predsjednika Vladimira Putina i bjeloruskog kolege Aleksandra Lukašenka, piše TASS. Teme sastanka će biti “bilateralni odnosi i zajednički projekti na području trgovine, ekonomije i energetike te kulturna i humanitarna područja djelovanja”, piše u objavi Kremlja.

Ipak, Lukašenko će imati mogućnost ukratko popričati s ruskim predsjednikom i o nedavnom incidentu koji je podigao međunarodnu zajednicu na noge, kazao je glasnogovornik Dmitri Peskov. Naravno, diplomacija EU očekuju da će upravo to biti glavna tema razgovora, a ne “zajednički projekti” kako piše u službenoj ruskoj objavi.

Analitičari za Financial Times tvrde da bjeloruski predsjednik ne bi ni naredio presretanje putničkog zrakoplova da zna da nema podršku Rusije. Na tragu toga, Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, rekao je kako je bjeloruski potez bio “apsolutno racionalan pristup” u svrhu očuvanja nacionalne sigurnosti.

Osim toga, Rusija je jučer zabranila slijetanja na svoj teritorij dva putnička leta (iz Austrije i Francuske) ukoliko ne žele preći preko bjeloruskog zračnog prostora.

Rusija i Bjelorusija dugo su saveznici u ekonomskom, energetskom i vojnom aspektu. Ipak, ni odnos na relaciji Moskva- Minsk nije uvijek isključivo prijateljski. Godine 2007. je Rusija zatvorila dotok ruskog plina Bjelorusiji nakon prepirke oko cijene. Prošle godine Lukašenko je izjavio kako neće dopustiti “nestajanje i pripajanje” Bjelorusije, čak ni od “bratske Rusije”. Također, prošle godine su u Minsku uhićena 33 “vojna plaćenika” za koje postoji sumnja da su u vezi s Rusijom, a bjeloruska televizija je tom prilikom prikazivala njihove navodne ruske putovnice. Bjeloruska državna medijska agencija Belta je rekla kako uhićeni pripadaju grupi Wagner s ruskog teritorija i kako su došli “destabilizirati” uoči izbora.





Vidjet ćemo kako i na koji način će se manifestirati dugotrajno savezništvo sada kada je međunarodni pritisak na Lukašenka sve veći. Mladi Roman Protaševič i njegovo uhićenje mogli bi postati nova točka prijepora između Zapada i rusko-bjeloruskog saveza.

 

Komentari

komentar





You may also like