Danas se u Astani očekuje napredak o Siriji

U srijedu, 3. svibnja, u kazahstanskoj prijestolnici Astani održava se novi krug pregovora između sirijske vlade i umjerene oporbe, a prema izvorima iz jedne od delegacija, danas se očekuje potpisivanje dokumenta o uspostavi četiriju zona sigurnosti na sirijskom teritoriju.

„Očekuje nas napredak. Ta ideja svih zadovoljava. Pretodne radne pripreme su završene. Nadamo se kako ćemo uspijeti osigurati potpisivanje dokumenta“, izvjestio je izvor ruske agencije RIA Novosti. Također se navodi kako će dokument biti potpisan na razini država jamaca pregovora – Rusije, Turske i Irana.

Razgovori u Astani počinju danas, a na njima će, uz delegacije sirijske vlade i umjerene oporbe, kao i država pokrovitelja – Rusije, Turske i Irana, po prvi put sudjelovati i službeni američki predstavnik. Rezultat je to sinoćnjeg telefonskog razgovora američkog i ruskog predsjednika Trumpa i Putina. Podsjećamo, kako je u dosadašnjim pregovorima u Astani, u svojstvu formalnog predstavnika SAD-a sudjelovao samo američki veleposlanik u Kazahstanu. Naime, Washington pregovore u Astani nikada nije želio prihvatiti jer su oni utemeljeni na sporazumu triju spomenutih država, u kojem SAD nije sudjelovao, zbog čega je Washington podupirao isključivo Ženevsku konferenciju o Siriji, koja se održava pod agendom UN-a.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like