Danas su “pale” internetske stranice najvećih medija, vlada i financijskih platformi

Danas oko 11 sati prijepodne nedostupne ili značajno usporene su bile neke od najvećih internetskih stranica. Njihov rad se sada vratio u normalno stanje, a nedostupne su bile između 10 minuta i sat vremena, piše BBC.

Samo neke od tih stranica su: Amazon, CNN, BBC, Guardian, PayPal, HBO, Vimeo, New York Time, Al Jazeera, Reddit, ali i stranice Vlade UK i Bijele kuće.

Prvotne reakcije su bile glasine o sveobuhvatnom hakerskom napadu. No, čini se da je riječ o ipak nečem bezazlenijem. Iako još nisu objavljene sve tehničke okolnosti, iz američke tvrtke Fastly, javili su da su imali problem koji je “prepoznat i popravljen”. Naime, Fastly je “cloud edge” i “hosting” platforma koja održava, čuva, štiti i prenosi sadržaj nekih od najvećih stranica. Trebala bi čuvati stranice upravo od ovakvih problema koji se zbio, a sada se čini da je sam Fastly bio izvor problema. Fastly, navode, pruža usluge kako bi se stranice brže učitavale i štitile od “botova” i hakerskih napada.

Prvi analitičari digitalnih trendova već su se oglasili. Jake Moore, stručnjak za cyber sigurnost je kazao: “ovo samo pokazuje koliko su važne ove velike kompanije koje održavaju stranice i što takve tvrtke predstavljaju.” Istodobno, podignuto je pitanje koliko je mudro predati toliko internetske infrastrukture u ruke samo nekolicine tvrtki, piše BBC.

Komentari

komentar





You may also like