Danas telefonski razgovor između Putina i Trumpa

Visoki dužnosnik američke administracije izjavio je kako će američki predsjednik Donald Trump, u telefonskom razgovoru s ruskim kolegom Vladinirom Putinom, vjerojatno razmotriti sukob u Siriji, izvjestio je Reuters.

Već ranije je Bijela kuća prikazala predsjednikovu radnu satnicu, iz koje je vidljivo kako Donald Trump, u utorak, 2. svibnja, namjerava obaviti telefonski razgovor s Vladimirom Putinom, a zakazan je za 12:30 sati (16:30 po srednjoeuropskom vremenu). Kremlj je potvrdio tu informaciju.

Radit će se o trećem telefonskom razgovoru dvojice vođa od Trumpovog preuzimanja dužnosti američkog predsjednika. Prvi razgovor održan je krajem siječnja, kada se razgovaralo o borbi protiv terorizma, Siriji i Ukrajini, kao i o bilateralnim odnosima. Drugi razgovor odran je početkom travnja, kada je Trump Putinu izrazio sućut zbog terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Telefonski razgovori zapravo su pokazatelj traženja ali i poteškoća u pronalasku tajminga za službeni susret čelnika dviju najmoćnijih zemalja. Jer taj susret je moguće održati isključivo pod uvjetom da se između dvije strane prethodno postigne poneki konkretan dogovor oko nekih bitnih stvari, bilo unutar međunarodnih odnosa, ili samo u okviru američko-ruskih odnosa. U protivnom susret dvojice predsjednika ne bi niti  imao nikakvog smisla jer međunarodna javnost ipak od njega očekuje nešto konkretno – prije svega umirujuće tonove koji bi vodili k smanjenju napetosti. Pokušaj pronalaska prostora za organizaciju njihovog susreta svakako je bio nedavni posjet državnog tajnika Rexa Tillersona Rusiji, iako snažno opterećen svega dva dana ranije izvršenim američkim raketnim napadom na sirijsku vojnu bazu. Međutim, iako se tada govorilo kako zbog tog događaja Tillersona neće osobno primiti i predsjednik Putin, on ga je na kraju ipak primio, što je nedvojbeno bio jasan znak ruske želje za, ukoliko već ne normalizaciju (što je u trenutačnim odnosima dviju zemalja vrlo teško za očekivati budući su oni snažno poremećeni i između dvije zemlje vlada duboka kriza povjerenja), a ono barem za početak razgovora i pomicanje s „mrtve točke“.

Podsjećamo kako je predsjednik Trump već obavio sastanke s najvažnijim svjetskim dužnosnicima (uključno i kineskim čelnikom Xi Jinpingom i ključnim državnicima iz EU), ali najiščekivaniji politički događaj te vrste svakako je njegov susret s ruskim kolegom. A dvojica vođa svakako bi imali o čemu razgovarati.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like