Današnji summit na vrhu EU: teme Rusija, Bjelorusija, migranti, plinovod…

Čelnici Europske unije danas se sastaju u Bruxellesu, a jedna od glavnih tema je stanje na rusko-ukrajinskoj granici. Očekuje se da će EU upozoriti Rusiju na moguće posljedice njene intervencije u tu zemlju i da će izraziti zajednički stav oko Bjelorusije.

“Na radnom ručku ćemo razgovarati o stanju u Bjelorusiji i Ukrajini. Očekujemo da će čelnici dati jasan signal, strogo će upozoriti (Rusiju) da će svaka vojna akcija izazvati snažan odgovor EU-a, tada će rasprava ići dublje u detalje takvog odgovora”, izjavio je visoki dužnosnik EU u Bruxellesu, a prenosi Eadaily.

Prema njegovim riječima, EU je uzela u obzir poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina NATO savezu da počne suštinske pregovore s ciljem da Ruskoj Federaciji pruži pouzdana i dugoročna sigurnosna jamstva.

“Uvažili smo traženo, ali ne komentiramo i ne obvezujemo se iznositi bilo kakav stav. Nisu sve članice EU članice NATO-a i nisu sve članice NATO-a članice EU”, rekao je.

S druge strane, čelnik Europskog vijeća Charles Michel napisao je u pozivnom pismu čelnicima država da ćemo se “vratiti i na situaciju u Bjelorusiji i kako se najbolje oduprijeti hibridnom napadu koji je pokrenuo režim”.

“Također ćemo razmotriti jačanje ruske vojne moći duž granice s Ukrajinom. Svaka daljnja vojna agresija na Ukrajinu imat će zauzvrat ogromne posljedice i ozbiljne troškove”, izjavio je Michel.
Osim toga, čelnici EU-a mogli bi pokrenuti pitanje plinovoda Sjeverni tok 2.

“Kao takvo, pitanje Sjevernog toka 2 nije na dnevnom redu summita, ali se o njemu može raspravljati u sklopu rasprave o energetici ili Ukrajini. Neki čelnici mogu pokrenuti ovo pitanje – kazao je izvor.

Također će razmotriti pitanje migracijskih ruta i procijeniti provedbu akcijskih planova s ​​prioritetnim na treće zemlje (porijeklo i tranzit migranata), kao i njihovo financiranje.

 

Komentari

komentar
You may also like