Danci prosvjeduju protiv strogih covid-19 mjera

Šestotinjak osoba prosvjedovalo je u subotu navečer na ulicama Kopenhagena protiv mjera suzbijanja epidemije koronavirusa koje je uvela danska vlada, a posebno protiv uvođenja putovnice cijepljenja.

Predvođeni skupinom aktivnom na Facebooku pod nazivom “Men in Black Danemark”, koja više od mjesec dana organizira okupljanja, prosvjednici su se okupili ispred parlamenta kako bi poduprli “slobodu izbora” i osudili “prisilu” i “diktaturu” pod strogim epidemiološkim mjerama koje se provode u Danskoj.

Cilj okupljanja, na kojemu je bilo i djece, bio je prosvjed protiv “koronaputovnice”.

Poput ostalih europskih zemalja, Danska će uvesti elektronsku potvrdu o cijepljenju protiv covida-19, kako bi onima koji je imaju omogućila putovanje te posjete sportskim i kulturnim događajima, a možda i restoranima.

“Men in Black” smatraju da uvođenje takve “putovnice” za sobom povlači obvezu cijepljenja, te samim time podrazumijeva ograničavanje slobode pojedinca. U Danskoj je cijepljenje preporučeno, ali nije obavezno.

Prosvjednici, od kojih su neki nosili kapuljače, prošli su s bakljama središtem danskoga glavnoga grada skandirajući “Sad je dosta!” ili “Sloboda Danskoj”.





Prosvjed, koji je bio najavljen, prošao je mirno i uz veliku prisutnost policije.

Prije dva tjedna na sličnom je prosvjedu spaljena lutka s likom danske premijerke Mette Frederiksen, a dvojica muškaraca uhićena su zbog prijetnje premijerki. Premda na prosvjedima sudjeluje nekoliko stotina osoba, postoji strah od radikalizacije.

U toj skandinavskoj zemlji s 5,8 milijuna stanovnika zatvorene su neesencijalne prodavaonice, barovi i restorani, a vlada je stroge epidemiološke mjere produžila do 28. veljače, no najavljeno je da bi se od ponedjeljka mogle otvoriti osnovne škole.





Komentari

komentar

You may also like