Danska, Island i Norveška podržavaju ulazak Finske i Švedske u NATO

Skandinavske članice NATO-a izrazile su danas punu potporu ulasku Finske i Švedske u NATO, na margini sastanka pet zemalja i Indije, prenosi dpa.

“To je vaša odluka i samo vaša. Ali budite uvjereni: ako odlučite pristupiti, imate punu potporu Danske”, rekla je danska premijerka Mette Frederikse.

“Učinit ćemo sve kako bismo osigurali brz i gladak proces” pristupanja, rekao je norveški premijer Jonas Gahr Store, dodajući da “nitko ne bi trebao gurati te zemlje niti im uskraćivati bilo kakvo pravo”.

Danska, Island i Norveška već su dugo članice Sjevernoatlantskog saveza. Finska i Švedska nisu, već su desetljećima zastupale politiku blokovske neutralnosti. No, to se promijenilo nakon ruskog napada na Ukrajinu. Velika većina njihovih građana sada podržava članstvo u NATO-u.

Finska i Švedska rutinski se koordiniraju s NATO-om i sudjeluju u nekim vježbama. Objema zemljama rečeno je da mogu očekivati pozitivan odgovor ako podnesu zahtjev za članstvom.

Finska premijerka Sanna Marin rekla je na sastanku da očekuje da će se stvari odvijati brzo što se njih tiče. “Mislim da će Finska donijeti odluke prilično brzo. Govorimo o tjednima, ne mjesecima. Zaista se nalazimo u ključnom trenutku”. Finska smatra da je za njezinu sigurnost važno da prijelazno razdoblje bude što kraće. “Ključna stvar je da proces ratifikacije bude što je kraći moguće… To bi bilo najbolje sigurnosno jamstvo”, rekla je Marin na zajedničkoj konferenciji za novinare s nordijskim kolegama u Kopenhagenu.
Komentari

komentar

You may also like