Danska mega-tvrtka napušta biznis s Iranom zbog američkih sankcija

Najveća svjetska tvrtka za pomorski kontejnerski prijevoz Moller-Maersk priopćila je o svom planu „završetka biznisa s Iranom“ pod prijetnjom sankcijskog udara sa strane SAD-a. O tome je, u razgovoru za Reuters, izjavio šef te tvrtke Soren Skou.

„Sa sankcijama, koje šire Amerikanci, vi ne možete voditi biznis u Iranu, ukoliko želite sačuvati svoje poslove u SAD-u“, kazao je Skou. „Meni je teško kazati precizne rokove, ali uvjeren sam kako se mi krećemo prema zatvaranju biznisa (s Iranom)“, izjavio je čelnik Moller-Maerska.

Podsjećamo: Europska unija izrazila je spremnost da u slučaju nužde primjeni tzv. blokirajući zakon za zaštitu europskih tvrtki, ukoliko američka administracija obnovi sankcije protiv Irana. To je u srijedu,16. svibnja, izjavio EU povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopulos. On je kazao kako je Europska komisija dan ranije raspravljala o načinu očuvanja iranskog nuklearnog sporazuma nakon američkog jednostranog povlačenja.

Europska komisija samo je jednom u svojoj povijesti primijenila taj zakon – u studenom 1996.g., kao odgovor na eksteritorijalne sankcije SAD-a protiv Kube. Ta mjera omogućuje europskim tvrtkama nepodčinjenost odlukama Washingtona o sankcijama. Osim toga, tvrtke njome mogu polučiti kompenzacije zbog prouzročenih šteta.

Očito je kako „vruća“ trgovinsko-sankcijska igra dvaju prekoatlantskih saveznika postupno ulazi u kulminacijsku fazu i svojevrsnu „igru živaca“ uz pregršt propagandnih poteza i blefova s jedne i druge strane. U svakom slučaju neće trebati čekati još dugo kako bismo spozanali konačan rezultat tog sukoba, neugodnog prije svega po interese Europske unije. Radi se o tjednima, najviše mjesecima, s obzirom da SAD 4. studenog želi pokrenuti novi val protuiranskih sankcija, koji bi se proširio i na one tvrtke i zemlje koje s Iranom budu surađivale po sektorima, tvrtkama ili osobama koje će sankcijama biti zahvaćene.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like