Danska mornarica usmrtila četiri pirata u Gvinejskom zaljevu

Danska pomorska patrola ubila je četiri  pirata u razmjeni vatre u Gvinejskom zaljevu kod obale Nigerije, priopćile su danske oružane snage.

“Nijedan danski vojnik nije ozlijeđen, a pet pirata je upucano”, priopćila je danska vojska u četvrtak, prenosi Al Jazeera. “Četiri pirata su umrla. Jedan je ozlijeđen”, dodaje se.

Incident se dogodio izvan nigerijskih teritorijalnih voda, rekao je glasnogovornik. Incident se dogodio u srijedu kada su se članovi fregata Esbern Snare, koja patrolira tim područjem od početka studenog, pokušali ukrcati sumnjivi piratski brod. Danske snage ispalile su hice upozorenja, a pirati su odmah uzvratili. “Danski vojnici djelovali su u samoobrani i uzvratili vatru”, navodi se u priopćenju.

Bio je to prvi put da je posada fregate otvorila vatru tijekom trenutne misije u Gvinejskom zaljevu, rekao je glasnogovornik. Preostala četiri pirata ukrcana su na fregatu, priopćila je vojska. Nakon pucnjave, gusarski brod je potonuo. Područje piratske aktivnosti se proteže na 5700 km, od Senegala do Angole. U Gvinejskom zaljevu dogodio se 195 napad u 2020., prema Međunarodnom pomorskom uredu.

Danska  fregata opremljena helikopterom i njenih 175 mornara “ispunjavaju važan zadatak štiteći danska i druga trgovačka plovila u regiji”, izjavila je ministrica obrane Trine Bramsen za novinsku agenciju Ritzau. Kopenhagen je u ožujku objavio da šalje brod da patrolira zonom, u kojoj dnevno djeluje oko 40 danskih brodova. Danska premijerka Mette Frederiksen i glavni oporbeni zastupnik Jakob Elleman planirali su posjetiti fregatu tijekom posjeta Gani u srijedu i četvrtak. Danski tabloid Ekstra Bladet izvijestio je u četvrtak da oni ipak nisu bili na fregati tijekom incidenta. Fregata će u zaljevu djelovati do travnja sljedeće godine.

Komentari

komentar

You may also like