Danska: nezaposleni stranci će morat raditi za zajednicu ako žele socijalnu pomoć

Danska vlada predstavila je jučer prijedlog zakona kojim bi se stranci i osobe s migrantskim podrijetlom zaposlili minimalno 37 sati tjedno u zamjenu za socijalnu pomoć.

U objavi manjinske socijaldemokratske vlade piše da “još uvijek ima previše ljudi, osobito onih koji nemaju zapadno podrijetlo, koji nemaju posao zbog kojeg se trebaju ustajati ujutro”. Zakon će vjerojatno proći jer, iako socijaldemokrati nemaju većinu, vjerojatno će dobili podršku zastupnika desnog centra, prenosi Euronews.

Zakon će se odnositi na one migrante koji su primali socijalne naknade tri do četiri godine i koji nisu dovoljno svladali danski jezik. Ako prođe, novi zakon će posebno pogoditi  žene stranog podrijetla koje ostaju izvan tržišta rada, u svojim domovima. Najviše takvih obitelji je s Bliskog istoka, iz sjeverne Afrike, Afganistana, Pakistana i Turske.

U prijedlogu piše: “Ako dolazite u Dansku, morate raditi i uzdržavati sebe i svoju obitelj.” Ako netko ne može izdržavati sam sebe, mora imati dužnost sudjelovati i doprinijeti zajednici. Trebaju raditi u punom radnom vremenu, što je 37 sati tjedno da bi primili punu socijalnu pomoć”. Koordinaciju poslova i zadatke će određivati i voditi lokalne općine.

Danska je zadnjih godina više puta postrožila imigrantsku politiku. Sada ima neka od najstrožih pravila u Europi i želi zahtjeve za azilom svesti na nulu.

Komentari

komentar





You may also like