Danska odlučila: Sjeverni tok 2 može se nastaviti graditi već sutra!

Danski energetski regulator (DEA) objavio je kako bi tvrtka Nord Stream 2 AG, investitor projekta baltičkog plinovoda „Sjeverni tok 2“, mogla početi sa završnim radovima na istoimenom plinovodu u kolovozu. To je moguće već odmah nakon ponedjeljka, 3. kolovoza.

Naime sutra završava rok za podnošenje žalbi na odluku o korištenju određenog tipa brodova za obavljanje radova na polaganju plinovodnih cijevi u danskim vodama Baltičkoga mora. Preostalo je još za dovršiti oko 120 kilometara plinovoda Sjeverni tok 2, dugog više od 1200 kilometra – koji se proteže od ruske do njemačke obale paralelno s već postojećim plinovodom Sjeverni tok. Dovršetak radova mogao bi trajati nekoliko mjeseci.

Podsjećamo: Danska energetska agencija – DEA, nedavno je odobrila dovršetak plinovoda uz pomoć brodova sa sidrišnim pozicioniranjem. Prvotno je to bilo dozvoljeno samo brodovima s dinamičkim sustavom pozicioniranja koji, uz pomoć elektoronike, održava brod na mjestu polaganja plinovodnih cijevi u more. Ali nakon uvođenja američkih sankcija krajem prosinca prošle godine svi su brodovi s dinamičkim sustavima povučeni s gradilišta te je Rusija odlučila plinovod dovršiti samostalno, uz pomoć svog najvećeg specijaliziranog broda- cjevopolagača „Akademik Cherskiy“ s dinamičkim sustavom pozicioniranja, i svojim cjevopolagačem „Fortuna“ sa sidrišnim pozicioniranjem. Zbog toga je trebalo danskom regulatoru poslati nov molbu za dobivanje dozvole, koja je i dobivena 6. srpnja. Svi koji su se protivili takvoj odluci mogli su uložiti žalbu na Dansko sudbeno vijeće po pitanju energetike. „Rok za podnošenje žalbi traje 4 tjedna od trenutka objave dozvole“, pojašnjeno je u DEA-i. U slučaju podnošenja prigovora ona nema trenutačni utjecaj na zaustavljanje poslova, osim ukoliko Vijeće ne donese novu odluku.

Prije početka završnih radova tvrtka Nored Stream 2 AG mora DEA-i dostaviti  i novi plan postavljanja cijevi što još nije učinjeno.

Novi plinovod imat će kapacitet od 55 milijardi m3 plina, jednako kao njegov istoimeni prethodnik koji prolazi paralelno s njim. Tim bi plinovodom ruski plin stizao u Njemačku, a koristile bi ga i pojedine – njoj susjedne zemlje. Za Njemačku je ovaj projekt od ključne strateške važnosti s obzirom kako će on osigurati stabilnu i dugoročnu opskrbu plinom za njemačku indistriju u vrijeme kada se ta zemlja odriče najvećih fosilinih zagađivača, prije svega ugljena, kao i atomske energije do 2030.g. Prirodni plin jedini je siguran jamac opskrbe nakon isteka toga razdoblja i Berlin oko toga nema nikakvih dvojbi niti od ovog projekta želi odustati pod pritiscima SAD-a. A oni su sve snažniji. Tako su službenici američkog State Departmenta, osim što je Kongres u vojni proračun za iduću godinu nedavno uvrstio i nove sankcije protiv Sjevernog toka 2 (taj zakon još mora odobriti tj. potpisati predsjednik Donald Trump), prošli tjedan posredstvom video-konferencije razgovarali i s investitorima samoga projekta, otvoreno im prijeteći sankcijama – ali bezuspješno.

Dakle, vrlo je izgledno kako se približavamo stvarnom finalu ove duge političko-energetske sage, u kojoj se neposredno sudaraju američko-rusko-njemački interesi na tlu EU. Sama EU, kao i Berlin, opiru se američkim jednostranim potezima i njihovu nastojanju za utjecaj na samostalno određivanje  europske energetske politike, koja, kako navode u njemačkoj vladi i u bruxelleskim političkim strukturama, mora ostati u rukama samih europljana. Ali pričekajmo za svaki slučaj još malo s davanjem konačne potvrde ovoga – do sada neviđenog geopolitičkog igrokaza.
Ususret sankcijama: brod-cjevopolagač za „Sjeverni tok 2“ više nije Gazpromov

Komentari

komentar

You may also like