Danska osniva fond od milijardu dolara za pomoć Ukrajini

Danska vlada najavila je osnivanje fonda za pomoć od 7 milijardi danskih kruna (1,01 milijardu dolara) za pomoć Ukrajini za njezine vojne, civilne i poslovne potrebe za ovu godinu, izjavio je ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen na konferenciji za novinare, prenosi Anadolu.

Fond je osnovan uz potporu parlamentarnih stranaka, a planira se izdvajanje 5,4 milijarde kruna za vojnu pomoć, 1,2 milijarde kruna za civilnu pomoć te oko 400 milijuna kruna za poslovne inicijative. Fond za pomoć Ukrajini podržalo je 159 od 179 članova parlamenta, a usprotivile su mu se parlamentarne stranke: Lista jedinstva i Alternative.

“Ovo je u velikoj mjeri odraz želja koje Ukrajina ima, a koje se uz vojsku i humanitarnu pomoć sada tiču ​​i obnove”, rekao je Rasmussen u parlamentu. Vlada se priprema za bližu suradnju s danskom poslovnom zajednicom na obnovi Ukrajine, a napori za obnovu već su u tijeku, dodao je. “Jedva čekamo da se ispali posljednji hitac”, rekao je Rasmussen.

U međuvremenu, Danska se također Ukrajini obvezala poslati 21 robota za uništavanje bombi, strjeljivo za malo oružje, mitraljeze, protuoklopne mine i rakete protuzračne obrane. Osim toga, bit će poslani i kompleti kišne opreme i hangarski šatori. Danska vlada objavila je da je vojska počela s pripremom paketa pomoći koji će biti poslani Ukrajini što je prije moguće.

Danska ukinula državni praznik kako bi financirala sve veću vojnu potrošnju

 

Komentari

komentar

You may also like