Danska premijerka izjasnila se protiv Sjevernog toka 2

Danska premijerka Mette Fredriksen založila se za početak nove rasprave oko izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 nakon nastale situacije vezano uz Alekseja Navalnog, objavila je danska radiotelevizija DR.

„Ja sam čitavo vrijeme bila protiv Sjevernog toka 2. Smatram, kako mi ne smijemo postati ovisni o ruskom plinu. Bilo bi dobro ako bismo mogli početi novu raspravu o tom pitanju“, kazala je danska premijerka.

Podsjećamo: danski energetski regulator (DEA) je u srpnju prošle godine izdao dozvolu za izgradnju spomenutog plinovoda kroz danske vode Baltičkoga mora. Nedavno je izdao i novu dozvolu tvrci-investitoru Nord Stream 2 AG za nastavak radova na preostaloj, neizgrađenoj dionici za ruske specijalizirane brodove-cjevopolagače, nakon što su se oni švicarski i talijanski povukli s mjesta radova nakon što je Washington krajem prosinca 2019. g. uveo sankcije protiv tvrtki koje nastave sudjelovti u izgradnji toga plinovoda. On bi, u slučaju dovršetka, trebao povezivati rusku i njemačku obalu dnom Baltičkog mora, paralelno s već operativnim plinovodom Sjeverni tok, a također bi trebao imati isti kapacitet – od 55 milijardi m3 plina godišnje.

Nakon nedavnog izbijanja afere oko trovanja ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navalnog, mnogi njemački političari i mediji, kao i oni iz mnogih drugih članica EU i iz SAD-a, traže od njemačke vlade zamrzavanje ili prekid izgradnje Sjevernog toka 2.

 

Komentari

komentar





You may also like