Danska ukinula državni praznik kako bi financirala sve veću vojnu potrošnju

Danski parlament izglasao je sinoć ukidanje državnog praznika kako bi pomogao u financiranju povećane vojne potrošnje, piše Sky News. Prijedlog zakona da se Store Bededag (Veliki dan molitve) ukine kao državni praznik od 2024. usvojen je s 95-68 glasova unatoč kritikama oporbe, sindikata i vjerskih vođa.

Kršćanski blagdan, koji pada na četvrti petak nakon Uskrsa, priznat je od 17. stoljeća. Očekuje se da će ukidanje praznika doprinijeti uštedi od oko 3 milijarde kruna (426 milijuna dolara) godišnje, prema izvješćima. Oporbeni zastupnici, koji su zakon nazvali “budalastim”, “ludim” i “potpuno pogrešnim” nisu uspjeli organizirati održavanje referenduma o tom pitanju. “Vlada naređuje ljudima da rade još jedan dan”, rekao je Karsten Honge, član Socijalističke narodne stranke. Plan je početkom ovog mjeseca izazvao masovne prosvjede u glavnom danskom gradu Kopenhagenu.

Unatoč protivljenju, danska vladina koalicija rekla je da je potreban dodatni novac kako bi se proračun za obranu podigao na NATO-ov cilj od 2% BDP-a do 2030., umjesto 2033. kako je ranije planirano, prenosi BBC. Do ove promjene plana je došlo zbog ruske invazije na Ukrajinu, priopćila je vlada. Ljudi u Danskoj trenutno imaju 11 državnih praznika. “Ne mislim da je problem morati raditi još jedan dan”, rekla je premijerka Mette Frederiksen u siječnju.

Komentari

komentar

You may also like