Danski socijaldemokrati pristali formirati vladu s glavnom oporbenom strankom

Čelnica danskih socijaldemokrata Mette Frederiksen izjavila je da je pristala sastaviti vladu s Liberalnom strankom, glavnom oporbenom strankom, i sa Strankom umjerenih, pri čemu će ona biti premijerka, prenosi Reuters.

“Postavili smo visoke ambicije, što se tiče osiguravanja veće zaposlenosti, da više ljudi ima posao, visoke klimatske ambicije i poprilično sveobuhvatan program reformi”, rekla je Mette Frederiksen.

Vođe triju stranaka, Frederiksen, Jacob Elleman-Jensen iz Liberalne stranke i Lars Lokke Rasmussen iz Stranke umjerenih, održat će danas konferenciju za medije, gdje će predstaviti političke ideje nove vlade.

Stranka umjerenih je nova stranka, utemeljena u lipnju, a vodi je bivši premijer Rasmussen. Postala je treća najveća stranka u Danskoj nakon revolucionarne predizborne kampanje. Tri stranke zajedno imaju 89 mjesta u parlamentu od ukupno 179, koji također uključuje četiri zastupnika iz Grenlanda i Farskih otoka.

Četrdesetpetogodišnja Frederiksen će započeti svoj drugi mandat kao premijerka nordijske zemlje nakon što njena nova vlada bude službeno predstavljena u četvrtak. Otkako je njena Socijaldemokratska stranka, koja pripada lijevom centru, osvojila više od četvrtine glasova na općim izborima 1. studenog, čime je postala najveća u parlamentu, Frederiksen je odustala od pregovora s tradicionalnim saveznicima s ljevice. Frederiksen je tijekom kampanje zastupala ideju da je u vrijeme međunarodne nesigurnosti potrebna široka vlada, koja bi prebrodila podjelu na ljevicu i desnicu.

Komentari

komentar





You may also like