Davutoglu: Erdogana će bivši pučisti uskoro „eliminirati“!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nalazi se pod “paskom” vojnih pučista, a uskoro će ga “eliminirati” frakcija koja ga kontrolira, izjavio je jučer u intervjuu za tursku TV Karar bivši premijer te zemlje i nekadašnji bliski Erdoganov suradnik a sada čelnik oporbene Stranke budućnosti Ahmet Davutoglu. 

Kazao je kako na turskog čelnika veliki utjecaj ima njegov mlađi koalicijski partner i čelnik krajnje desničarske stranke Nacionalistički pokret (PNM) Devlet Bahceli.

“Upućujem upozorenje. Gospodin Erdogan uskoro će biti eliminiran. Gospodin Erdogan je na raskrižju, bit će mu vrlo teško pobijediti na izborima s Narodnim savezom (koalicija vladajuće Stranke pravde i razvoja koju vodi Erdogan i Stranke nacionalistički pokret Devleta Bahcelija, op. GN) ”, izjavio je Davutoglu.

Također je kritizirao Erdogana jer se nije s riječima potpore obratio zamjeniku  predsjednika Davutogluove oporbene stranke Selcuku Ozdagu, koji je ranije u ovom mjesecu ozlijeđen  u napadu naoružane grupe ljudi ispred svoje kuće u Ankari. Dvije su osobe privedene u svezi tog napada, kojeg je navodno izvela skupina povezana s turskim nacionalistima. Prema Davutogluu, Erdogan napad ne shvaća ozbiljno jer nije napadnutom političaru poželio „brzi oporavak ili se zavjetovao da će pronaći kriminalce”.

Podsjećamo: Ahmet Davutoglu postao je turski premijer 2014. g., nakon što jer prethodno 5 godina bio ministar vanjskih poslova. Svega dvije godine kasnije došao je u sukob s predsjednikom Erdoganom, što je rezultiralo njegovom ostavkom i napuštanjem vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) te prošlogodišnjim  osnivanjem vlastite političke stranke. Pridružio mu se priličan broj uglednih turskih političara i članova vladajuće AKP, poput bivšeg premijera Ali Babacana i bivšeg predsjednika zemlje Abdullaha Gula. Davutoglu smatra kako razvoj Turske sputava koncentracija moći u rukama jedne osobe, gospodarska kriza i ozračje straha.

Komentari

komentar





You may also like