Brain gain? Milijuni emigranata iz srednje i istočne Europe vratili se u svoje zemlje zbog covida-19

Uslijed pandemije koronavirusa, točnije restrikcija kojima je onemogućen rad u brojnim sektorima ekonomije, milijuni stanovnika srednje i istočne Europe vratili su se u svoje zemlje, iz bogatih zemalja zapadne Europe.

Tjednik Economist piše kako se procjenjuje da se čak 1, 3 milijuna Rumunja vratilo u domovinu, što je ogromna brojka uzimajući u obzir da Rumunjska ima (po službenim podacima) oko 20 milijuna stanovnika. U susjednu Bugarsku, zemlju sa 7 milijuna stanovnika, vratilo se vjerojatno oko 500 tisuća ljudi. U Litvu se pak vratilo, po prvi puta nakon više godina, više stanovnika, no što ih je emigriralo.

Ugledni tjednik stoga zaključuje da je započeo “brain gain”, trend suprotan od famoznog odljeva mozgova (brain grain) koji već desetljećima pogađa srednju i istočnu Europu.

Velik broj povratnika boravio je u Velikoj Britaniji. Nedavno smo pisali kako je, Ekonomski statistički centar izvrnosti (ESCoE), koji financira britanska vlada, objavio je na blogu kako se procjenjuje da je do 1, 3 milijuna ljudi, rođenih izvan Ujedinjenog Kraljevstva, napustilo zemlju u godinu dana, odnosno u periodu od treće četvrtine 2019. do istog razdoblja 2020.

Pritom se, samo iz britanske prijestolnice, iselilo do 700 tisuća ljudi, što znači da je broj stanovnika Londona pao za čak 8 posto.

Komentari

komentar





You may also like