Istraživanje: Nigerija će imat više stanovnika od Kine do 2100.

U uglednom medicinskom časopisu The Lancet objavljeno je vrlo opsežno istraživanje o kretanju broja svjetskog stanovništva (link). Znanstvenici su za 195 država izradili matematičke modele koji govore o trendu rasta ili pada populacije. Rezultati pomalo iznenađuju i za neke države donose drugačije zaključke u odnosu na prijašnje prognoze.

Trenutni broj stanovnika je nešto manji od 8 milijarde. Istraživanje prognozira da će najviše ljudi biti 2064.,njih 9.7 milijarde i da će nakon toga krenut padati broj.

Kina će doživjeti maksimalni broj stanovnika za samo 4 godina i nakon toga će broj padati, pretežito zbog niskog nataliteta i politike ograničavanja broja djece u obitelji.

Indija, sada druga najmnogoljudnija zemlja, također neće rasti naglo koliko su druga istraživanja predviđala. Naime, broj djece po ženi je u Indiji pao od 5.6 u 1950. do 2.14 koliko je sada. Znanstvenici predviđaju da će i dalje padati te da će Indija do 2100 izgubiti oko 300 milijuna stanovnika.

Jedino će afričkim zemljama značajnije rast broj stanovništva. Prema istraživanju, Nigeriji će populacija narasti na 790 milijuna sa sadašnjih 206 i tako će do 2100. prestići Kinu i postat druga najmnogoljudnija zemlja poslije Indije.

Pad broja stanovništva drastično će se osjetiti u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, BiH i ostalim državama u susjedstvu (osim Albanije) zbog slabog nataliteta, ali i zbog prognoze da u ovu regiju neće dolaziti migranata koliko u druge europske zemlje. Naime, migranti koji dolaze u Europu “pomlađuju” strukturu stanovništva zbog većeg nataliteta.





Prosječno stanovništvo će na Zemlji do 2100. drastično ostvariti, što predstavlja velik izazov za cjelokupno društvo, ekonomiju, mirovinski i zdravstveni sustav.

Komentari

komentar





You may also like