SAD upozorio na strože posljedice za nezakonit prelazak preko granice s Meksikom

Američki dužnosnici u ponedjeljak su kazali da će biti “strožih posljedica” za migrante koji nezakonito prelaze granicu s Meksikom nakon što je američki predsjednik Joe Biden ukinuo granične mjere uvedene zbog pandemije bolesti COVID-19 i uveo novu regulaciju azila radi odvraćanja migranata, izvještava Reuters.

Broj migranata koji su uhvaćeni kako nezakonito prelaze granicu naglo je pao u usporedbi s prošlim tjednom otkako su u petak ukinuta ograničenja, odnosno takozvani Title 42 (Naslov 42) koji je blokirao mnoge migrante na granici s Meksikom, rekao je telefonom novinarima dužnosnik ministarstva domovinske sigurnosti Blas Nunez-Neto.

Do pada je došlo nakon što je Biden uveo više standarde za dobivanje azila na granici i otvorio nove pravne mogućnosti za migrante u inozemstvu i nakon što su južnije zemlje pojačale vlastitu graničnu sigurnost, rekao je Nunez-Neto.

Title 42 je američkim vlastima omogućavao da migrante vrate u Meksiko ili druge zemlje bez da im se omogući traženje azila. No, Title 42 također nije nosio gotovo nikakve pravne posljedice za migrante koji pokušavaju ući u SAD, što znači da su imali mogućnost pokušaja prelaska granice više puta.

Nunez-Neto je dodao da se migranti koji granicu prelaze nezakonito “sada suočavaju sa strožim posljedicama na granici, uključujući zabranu ponovnog ulaska od najmanje pet godina i mogućnost kaznenog progona ako opet pokušaju”.

Neki su dužnosnici za azile izrazili zabrinutost zbog brze primjene novih pravila i rekli da ona otežavaju ostvarivanje prava na azil prema američkim zakonima i međunarodnim sporazuma te da nisu u skladu s Bidenovim predizbornim obećanjima.





Neki su migranti prošlog tjedna za Reuters rekli da žure do granice kako bi ušli u zemlju prije nego što na snagu stupe nova pravila. Nakon što je Title 42 prestao važiti u ponoć u četvrtak, neki su tražitelji azila rekli da su im američke vlasti poručile da ne mogu ući dok ne zakažu termin na novoj aplikaciji nazvanoj CBP One.

Tisuće migranata deportirano je od petka, rekao je Nunez-Neto. Više od 28.000 ljudi prošli je tjedan bilo u američkim graničnim prostorima za migrante, a ta je brojka pala na 22.000 u subotu, rekao je viši dužnosnik iz ministarstva domovinske sigurnosti, koji je htio ostati anoniman.

SAD primjenjuje nova pravila za azil na meksičkoj granici





Komentari

komentar

You may also like