Demografski problemi: Kina dozvoljava bračnim parovima imati i treće dijete

Starenje stanovništva i usporavanje broja njegovog rasta postaju sve ozbiljniji problem po najmnogoljudniju zemlju svijeta, od koje će taj status u iduće dvije do tri godine preuzeti Indija – puno brže od očekivanja stručnih analiza koje su to predviđale tek za 2028. godinu.

Kineska vlada zabrinuta je zbog brzog starenja stanovništva i s tim u svezi donijeta je odluka o optimizaciji državne politike nataliteta, prema kojoj je bračnim parovima sada dozvoljeno imati treće dijete, izvijestio je u ponedjeljak, 31. svibnja, kineski medij Guancha.

“31. svibnja Politbiro Središnjeg odbora KPK održao je sastanak tijekom kojeg je odlučeno revidirati kontrolu rađanja u Kini, što će pomoći u rješavanju problema starenja stanovništva. Kineskim obiteljima bit će dozvoljeno imati treće dijete“, navodi spomenuti medij.

Izvješćuje se kako je natalitetna politika “Jedna obitelj – dvoje djece” već urodila plodom, ali da to nije dovoljno. Sudionici sastanka naveli su kako je aktivan odgovor na problem starenja stanovništva, koji je usko povezan s nacionalnim razvojem, važna mjera za postizanje visokokvalitetnog gospodarskog razvoja i održavanje nacionalne sigurnosti i socijalne stabilnosti.

Uz to, Kina postupno planira odgoditi početnu dob za odlazak u mirovinu, promovirati nacionalno osnovno mirovinsko osiguranje, poboljšati višerazinski sustav osiguranja za starije osobe i još dosta toga.

 

Komentari

komentar

You may also like