„Demokracija“ na djelu: Londonski sud odobrio izručenje Assangea SAD-u!

Žalbeni sud za Englesku i Wales uvažio je žalbu Ministarstva pravosuđa za izručenje osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Državama. To je navedeno u odluci suda objavljenoj u petak, 10. prosinca.

Slučaj će sada biti vraćen prvostupanjskom sudu – Westminster Magistrates’ Courtu, koji je ranije presudio da 50-godišnji Australac ne može biti izručen Sjedinjenim Državama zbog opasnosti od samoubojstva. Dokument također propisuje da osnivač WikiLeaksa treba ostati u pritvoru.

“Žalbeni sud je odbacio sve vrste kritika od strane Assangeovih odvjetnika…  Zbog toga je sud odlučio uvažiti žalbu i naložio vraćanje predmeta na prekršajni sud kako bi sudac predmet proslijedio ministru (unutarnjih poslova UK) koji bi trebao odlučiti hoće li Assange biti izručen u Sjedinjene Američke Države”, stoji u odluci suda.

Kako prenosi Reuters, na taj je način sud udovoljio žalbenom zahtjevu Washingtona, koji je pokušao osporiti dosadašnju odluku o zabrani izručenja, koju je donijela sutkinja Središnjeg kaznenog suda u Londonu Vanessa Baraitser 4. siječnja 2021.

Prema riječima suca Timothyja Holroyda , Sjedinjene Države su Velikoj Britaniji dale paket jamstava u vezi s uvjetima Assangeova zatočenja u Americi.

Sud je žalbu razmatrao 27. i 28. listopada, no odluka je objavljena tek danas, što se podudara s upravo održanim Summitom za demokraciju u organizaciji Bidenove administracije. Ovo navodimo iz razloga što je za mnoge i u SAD-u i u svijetu upravo Australac Assange simbol borbe za istinu i demokraciju, nešto slično poput Eduarda Snowdena, bivšeg službenika krovne američke obavještajne službe NSA koji je otkrio veliki broj krajnje neugodnih informacija o njezinim protuzakonitim aktivnostima diljem svijeta, uključno i prisluškivanja visokopozicioniranih dužnosnika američkih saveznika i partnera u EU i svijetu. Snowden je, nakon što se prvo sklonio u Hong Kong, nakon što je postalo jasno kako mu Kina neće dati azil zbog straha od američke reakcije, prebjegao u Moskvu, a ruska vlada mu je dala azil. Naknadno se k njemu u Moskvu iz SAD-a preselila i njegova supruga.
Sam Julian Assange svjetsku je slavu stekao po svom materijalu koji razotkriva nezakonite akcije Sjedinjenih Država tijekom vojnih operacija u Afganistanu i Iraku. Novinar je objavio podatke o ubijanju civila tijekom sukoba, kao i o uvjetima pritvora u američkom zatvoru Guantanamo na Kubi.

Godine 2010. u Švedskoj je optužen za silovanje i uznemiravanje. Assange je sve negirao: prema njegovim riječima, žene koje su ga prijavile djelovale su iz osvete i pod utjecajem policije. Kasnije je slučaj zatvoren, pa nastavljen, a u studenom 2019. ponovno je zatvoren.

Od lipnja 2012. osnivač WikiLeaksa skrivao se u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, bojeći se izručenja. Međutim 11. travnja 2019. priveden je od strane britanske policije na zahtjev Sjedinjenih Država i od tada se nalazi u zatvoru s strogom sigurnošću Belmarsh. Američka strana podigla je nove optužbe protiv Assangea za 17 dijela kršenja zakona o špijunaži i odavanju povjerljivih podataka. Ako bude izručen, prijeti mu kazna i do 175 godina zatvora.

(Podsjećamo kako smo u lipnju objavili ekskluzivni razgovor s Johnom Shiptonom, ocem Juliana Assangea, kojeg je za Geopolitiku News obavio naš suradnik iz Londona, Nenad Živanovski i kojeg možete pogledati ispod teksta.)

Ekskluzivni razgovor s ocem J. Assangea: Neke bi vlade željele vidjeti mog sina mrtvog
 

Komentari

komentar

You may also like