Demokrati i republikanci zajedno predstavili novi nacrt zakona o oružju u SAD-u

Američki senatori, predstavnici obiju stranaka, predstavili su nacrt zakona o ograničavanju pristupa vatrenom oružju, prenosi Reuters.

Ovaj tekst “koji podržavaju članovi obiju stranaka je korak naprijed i spasit će živote. Iako to nije sve što želimo, ovaj zakon je hitno potreban”, rekao je Chuck Schumer, vođa demokrata u Senatu.

Predložene mjere uključuju strože provjere prošlosti za kupce mlađe od 21 godine. Savezne države bi, prema nacrtu, trebale provoditi mjeru o “crvenoj zastavi” za uklanjanje vatrenog oružja od ljudi koji se smatraju prijetnjom. Zakon također uključuje 15 milijardi dolara federalnog financiranja programa mentalnog zdravlja i poboljšanja sigurnosti u školama. Osim toga, novim mjerama bi se zabranila prodaja oružja onima koji su osuđeni za zlostavljanje nevjenčanih i bračnih partnera, prenosi BBC.

Zastupnici su rekli da će vjerojatno prvo proceduralno glasovati o paketu idući utorak, nakon što su premostili razlike u pitanjima koja uključuju pobačaj, zakone o crvenoj zastavi i obiteljsko nasilje. “Vjerujem da ćemo ovog tjedna donijeti zakon koji će postati najznačajniji dio zakonodavstva protiv nasilja oružjem koje je Kongres usvojio u 30 godina. Ovo je napredak. I što je još važnije, to je dvostranački napredak”, kazao je senator Chris Murphy, vodeći demokrat u pregovorima.

Schumerov republikanski kolega, vođa manjine Mitch McConnell, opisao je zakon kao “paket zdravog razuma” u izjavi u kojoj obećava vlastitu potporu. Budući da je Senat od 100 mjesta ravnomjerno podijeljen, za usvajanje zakona trebat će potporu najmanje 10 republikanaca.

Komentari

komentar
You may also like