Demokrati predložili zakon o reformi policije. Koje bi nesagledive posljedice mogao proizvesti?

Slika: prenesena s dnevno.hr

Demokrati su, prije toga, simbolički kleknuli na 8 minuta i 46 sekundi, koliko je trajalo i policajčevo pritiskanje koljenom vrata preminulog afroamerikanca Georga Floyda

Predstavnici američke Demokratske stranke u Kongres su dostavili prijdlog zakona koji se odnosi na reformu policije u toj zemlji, na saveznoj razini.

„Prijedlog zakona o pravosuđu i policiji… predviđa suzdržavanje od primjene prekomjerne sile od strane policijskih službenika, i općenito od nasilja, usmjerenog protiv crnačke i drugih manjina“, navodi američki medij The Hill.

Njime se na federlnoj razini zabranjuje uporaba plinskih sredstava, ali i ukida pravna zaštita policajaca od sudskih progona, uvodi mandat korištenja osobnih telekamera od strane policajaca u čitavoj zemlji. Osim toga, inicirna je i zabrana policajcima nošenja oružja koje se obično koristi u vojsci, kao i stvaranje baze podataka koji otkrivaju imena policajaca koji zlouporabljuju svoje ovlasti.Vođe demokrata unutar Kongresa označili su policijske reforme kao važno i već odranije potrebno sredstvo protiv rasne netrpeljivosti.

Uoči predstavljanja zakonskog prijedloga Nancy Pelosi (d), predsjednica Kongresa, i vođa demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer, zajedno sa svojim stranačkim kolegama kleknuli su na 8 minuta i 46 sekundi – upravo onoliko koliko je policijski službenik osumnjčen za ubojstvo afroamerikanca Georgea Floyda nogom na tlu pritiskao njegov vrat, što je i dovelo do smrtne posljedice.

Ovdje bismo, kao medij, dodali i neka svoja promišljanja na ovu temu, koja bi mogla biti itekako važna:

ukoliko ovaj zakon na kraju bude izglasan, on bi definitivno mogao imati dalekosežne posljedice (ali ne toliko po pitanju rasnih problema u američkom društvu, već po nešto posve drugo). Naime, u tolikim količinama vatrenim oružjem (uključno i onim automatskim – vojnim) zasićenoj državi (navodno ga posjeduje više od 30% građana), ograničavanje nošenja policajcima jačeg naoružanja od klasičnih policijskih pištolja, prednost u iznenadnim uličnim obračunima (ne onim planiranim od strane policije, jer se tada „u igru“ ubacuju i specijalne postrojbe) nedvojbeno mogu zadobiti različite kriminalne skupine i bande, kao i psihički poremećeni pojedinci koji ubojito vojno oružje jednostavno mogu nabaviti bilo izigravanjem postojeće blage zakonske regulative oko njegove kupnje, bilo na golemom „crnom tržištu“ na kojemu se može pronaći gotovo sve: slikovito rečeno – od pištolja na vodu do tenkova i helikoptera. Sve ovo nedvojbeno bi za posljedicu moglo imati povećanje broja poginulih policijskih djelatnika, što može izazvati njihov revolt ali i smanjeni interes javnosti za osiguranje svoje egzistencije kroz obnašanje policijskih poslova.

A kako bi i jedno i drugo za posljedicu nedvojbeno imalo slabljenje javne sigurnosti tj. smanjenje zadovoljavajuće razine zaštite života i imovine građana i tvrtki, vjerojatno bi vrlo brzo uslijedile i ozbiljne političke inicijative koje bi išle u smjeru zabrane neograničene javne prodaje vatrenog oružja. A to su, onda, već toliko osjetljiva pitanja po unutarnju američku politiku i društvo u cjelini, koja se tiču i samog Ustava te zemlje na kojemu, kao do sada nepromjenjenom, ona počiva još iz vremena uspostave američke nezavisnosti.

Dakle, s ciljem postizanja pravednijeg rješenja problema rasno motivirane pretjerane uporabe sile od strane policije, ukoliko zakonska regulativa u obzir ne bude uzimala puno širu sliku od one kakvu nam sada, u političke i predizborne svrhe demokrati uglavnom predočavaju,  mogla bi se otvoriti „Pandorina kutija“ s nesagledivim posljedicama. Jasno je kako se zbog sadašnjih nastalih tenzija u društvu mora djelovati brzo i ekonomično, ali nikako ne ishitreno i bez uzimanja u obzir svih elemenata koji se odnose na širu stabilnost američkoga društva. Jer u suprotnom štete mogu biti puno veće od koristi.

Komentari

komentar

You may also like