Der Spiegel: EU se prestrašila uvođenja novih sankcija Rusiji

Njemački medij der Spiegel danas je objavio komentar o završetku samita EU u Bruxellessu, na kojem se raspravljalo o uvođenju sankcija Rusiji zbog njezine uloge u vojnim operacijama u sirijskom gradu Aleppu (poveznica: http://www.spiegel.de/politik/ausland/eu-beraet-ueber-syrienkrieg-fluechtlinge-ceta-brexit-so-lief-der-gipfel-in-bruessel-tag-1-a-1117636.html).

Spiegel piše kako se, bez obzira na žestoku proturusku retoriku, Europska unija nije odlučila na uvođenje novih sankcija protiv Moskve.

Tijekom samita europski političari nisu bili škrti na „snažnim riječima“, poglavito kada se govorilo o nužnosti kažnjavanja Rusije zbog njezinih postupaka u Siriji. Britanska premijerka Theresa May govorila je o „užasnim zvjerstvima“ Moskve, a njemačka kancelarka Angela Merkel je izrekla frazu o „nečovječnom bombardiranju“ Aleppa. A nakon što se u pripremi završne deklaracije samita pojavila mogućnost uvođenja novih sankcija protiv Rusije, činilo se kako je EU izgledala odlučno, piše njemački medij.

Međutim, u konačnici tema o proturuskim sankcijama uopće nije bila spomenuta – ni kao neposredna ugroza, ni kao uvijena diplomatska forma, a svi spomeni na sankcije isčezli su iz završnog dokumenta, navodi dalje der Spiegel. Razvidno je kako ta ideja, koju su aktivno zastupali pojedini političari, nije naišla na dostatnu potporu unutar zemalja članica. Neovisno o tome što su Velika Britanija i Francuska podržale nove sankcije, Italija, Mađarska i Grčka bile su protiv. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier također je izrazio sumnju u svrsishodnost tog plana iz Bruxellessa, kazavši, kako proturuske sankcije nikako ne mogu pridonjeti poboljšanju stanja u Siriji.

Samit je, piše na kraju njemački medij, još jednom dokazao nemoć Bruxellessa, koji, suočen s velikim problemima, preferira ulogu promatrača sa strane.

Podsjećamo kako je Geopolitika.news još 11. listopada, u svojoj analizi pod nazivom „Idu li Amerikanci zbog Aleppa u rat protiv Rusije?“, objavila kako EU neće imati snage za uvođenje sankcija Rusiji zbog njezine uloge u Siriji, što se upravo i potvrdilo. U analizi je navedeno, kako se, za razliku od Londona, koji će bespogovorno učiniti sve što i Washington, toj varjanti protive Berlin i Rim, a da je maksimum onog što će na kraju SAD moći postići kroz usijanu proturusku retoriku, produljenje sankcija toj zemlji po pitanju Ukrajine. Naime, i produljenju tih sankcija sve se snažnije opiru mnoge zemlje EU. Osim toga, i Washington i Bruxelless jako dobro znaju kako je nove sankcije Rusiji nemoguće uvesti jer se Europskoj uniji i već ove postojeće obijaju o glavu u ništa manjoj mjeri nego samoj Rusiji. K tome, Bruxelless zna kako bi dodatne sankcije prema Moskvi zatvorile vrata realizaciji Minskih sporazuma po pitanju Ukrajine, a što je za nju kritično važna tema, kudikamo značajnija od sirijske krize u kojoj Zapad više ionako vojno ne može učiniti ništa.





IDU LI AMERIKANCI ZBOG ALEPPA U RAT PROTIV RUSIJE?

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like