DeSantis nazvao rat u Ukrajini “teritorijalnim sporom” koji nije američki nacionalni interes

Guverner Floride Ron DeSantis tvrdi da zaštita Ukrajine od jednogodišnje invazije Rusije ne bi trebala biti jedan od “vitalnih nacionalnih interesa” SAD-a, osudivši Bidenovu administraciju jer je nagovijestila da će podržavati Kijev koliko god bude potrebno, prenosi The Hill.

“SAD ima mnoge vitalne nacionalne interese kao što su osiguravanje naših granica, rješavanje krize pripravnosti unutar naše vojske, postizanje energetske sigurnosti i neovisnosti te kontrolu gospodarske, kulturne i vojne moći Komunističke partije Kine. Naš nacionalni interes nije da se dodatno zapetljamo u teritorijalni spor između Ukrajine i Rusija”, rekao je DeSantis odgovarajući na pitanje o Ukrajini koji je Tucker Carlson s Fox Newsa poslao mogućim predsjedničkim kandidatima za izbore u 2024.

“Bidenova administracija virtualnim ‘bjanko čekom’ financira ovaj sukob ‘koliko god je potrebno’, bez ikakvih definiranih ciljeva ili odgovornosti, odvlači pozornost od najhitnijih izazova naše zemlje”, rekao je guverner Floride. DeSantis, za kojeg mnogi smatraju da će vjerojatno ući u utrku za Bijelu kuću 2024. i biti protukandidat Trumpu za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke. Trump također želi smanjiti američko uplitanje u rat. DeSantisovo razmišljanje o vanjskoj politici moglo bi biti još jedan signal da se planira kandidirati.

Rusija je napala susjednu Ukrajinu prije više od godinu dana, a SAD je dao milijarde pomoći Ukrajini. Nedavno je Bidenova administracija obećala poslati borbene tenkove u Kijev, a sada se suočava s pritiskom da pošalje borbene zrakoplove F-16. DeSantis je rekao da bi F-16 i projektili dugog dometa trebali biti “skinuti sa stola” jer bi ti potezi mogli riskirati “uvlačenje Sjedinjenih Država u sukob i približavanje ratu između dviju najvećih svjetskih nuklearnih sila”.

“Ne možemo dati prednost intervenciji u eskalirajućem inozemnom ratu nad obranom vlastite domovine”, rekao je. DeSantis je optužio politiku Bidenove administracije da gura Rusiju u “de facto savez” s Kinom. “Budući da se Kina neće pridržavati embarga, Rusija je povećala svoje inozemne prihode, dok Kina ima korist od jeftinijeg goriva. Zajedno s njegovim namjernim iscrpljivanjem strateških rezervi nafte i podrškom ljevičarskom Green New Dealu, Biden je dodatno osnažio rusko gospodarstvo kojim dominira energija i Putinov ratni stroj na štetu Amerikanaca”, rekao je guverner.

Republikanac s Floride također je kritizirao politiku “promjene režima” u Rusiji, koju je okarakterizirao kao “bez sumnje popularnu među intervencionistima u vanjsku politiku”. Pokušaj uklanjanja ruskog predsjednika Vladimira Putina s vlasti “uvelike bi povećao uloge u sukobu, čineći korištenje nuklearnog oružja vjerojatnijim. Takva politika ne bi zaustavila smrti i ratna razaranja, niti bi dovela na vlast u Kremlj proameričkog, madisonskog konstitucionalistu”, tvrdi. “Povijest pokazuje da bi Putinov nasljednik vjerojatno bio još nemilosrdniji”, poručio je DeSantis.





Komentari

komentar

You may also like