Detalji odluke o tome tko se mobilizira u Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je jutros da je već potpisan dekret o “djelomičnoj mobilizaciji”. Kao posljedica toga, oko 300 000 Rusa bit će pozvano u borbu. Uredba” stupa na snagu danom službene objave” što je danas.

No što zapravo kaže ruska uredba? “Djelomična mobilizacija” na snazi ​​je od danas – 21. rujna. Poziva građane s prethodnim vojnim iskustvom da se pridruže borbi u Ukrajini. U uredbi se navodi da “ugovori o služenju vojnog roka koje sklope vojne osobe važe do isteka razdoblja djelomične mobilizacije”.

Postoje i iznimke za one koji su otpušteni iz vojne službe “na temelju ove uredbe”. Ti temelji su:

  • Po godinama života – po navršenoj starosnoj granici služenja vojnog roka;
  • Iz zdravstvenih razloga – u vezi s potvrdom vojnog liječničkog povjerenstva o nesposobnosti za vojnu službu;
  • Vezano za pravomoćnost sudske presude o izricanju kazne zatvora

Šojgu o gubitcima u ratu

Ruski ministar obrane Šojgu je rekao da je Rusija u ratu u Ukrajini dosad izgubila 5937 života. To je prvi put nakon nekoliko mjeseci da Rusi govore o svojim gubicima. Također je naglasio da je više od 61 200 ukrajinskih vojnika poginulo, dok je oko 49 400 ranjeno. “U početnoj fazi Oružane snage Ukrajine imale su između 201 000 i 202 000 ljudi, ali su pretrpjele više od 100 000 žrtava”, rekao je Šojgu. S druge strane, Ukrajina s današnjim danom tvrdi da je ubijeno preko 55 110 ruskih vojnika, a samo u posljednja 24 sata njih 300. Zapadne procjene su između ove dvije brojke.

Komentari

komentar





You may also like