Devastirano židovsko groblje u Kaunasu privlači pozornost SAD-a

Židovsko groblje u regiji Kaunas, Zaliakalnis, uništeno od strane vandala i u sovjetsko i u post-sovjetsko vrijeme i još uvijek u žalosnom stanju, još uvijek se smatra simbolom srama u gradu. Lokalne vlasti Kaunasa već nekoliko desetljeća nisu uspjele urediti ovo groblje. Židovska zajednica nada se financijskoj pomoći američke vlade, piše tamošnji medij Delfi.lt.

Staro židovsko groblje prostire se na površini od 8 hektara. Ovo je prava glavobolja za gradsku vlast – spomenici na groblju su srušeni, razbijeni, grobovi su iskopani (očito, u potrazi za zlatom), napadi vandala niti danas ne prestaju.  Na groblju su održavane orgije tučnjave alkoholiziranih ljudi, …

Neka mjesta na groblju više nalikuju smetlištu nego groblju. Iako je ovo groblje 1998. godine bilo na popisu kulturnih vrijednosti Republike Litve, stanje se nije promijenilo nabolje.

Na groblju otvorenom 1861. pokopani su brojni znameniti ljudi Kaunasa, književnici, liječnici, farmaceuti…. Sada su grobna mjesta mnogih od njih nepoznata.

Sredinom lipnja 2021. groblje su posjetili visoki američki dužnosnici – specijalni veleposlanik State Departmenta za holokaust Cherry Daniels i predsjednik Odbora za očuvanje američke baštine u inozemstvu Paul Packer. S njima je bio i američki veleposlanik u Litvi Robert Gilchrist.

“Moraju li Amerikanci zaista doći očistiti ovo groblje? Nije važno koje su nacionalnosti (ljudi) ovdje pokopani – Židovi, Rusi ili Litavci ”, rekla je Faina Kuklianski, predsjednica litvanske židovske zajednice za spomenuti medij.





Podsjećamo: u Litvi, kao i u drugim pribaltičkim zemljama i u Ukrajini tradicionalno je izražen snažan antisemitizam, čiji je vrhunac i stradanje židovskog naroda bilo dosegnuto u vrijeme Drugog svjetskog rata i njemačke okupacije tih zemalja. Međutim, antisemitizam u njima ne samo da nije iskorijenjen nakon pobjede nad nacizmom, već se iznova pojavljuje kao novi (stari) fenomen – ne samo na istoku Europe.

Komentari

komentar





You may also like