Die Welt: Rusija će dovršiti „Sjeverni tok 2“ bez obzira na američke sankcije

Njemački medij Die Welt, u svom članku od 19. lipnja, piše kako je Rusija pronašla način za dovršetak izgradnje plinovoda „Sjeverni tok 2“, prebacivši vlasništvo Gazpromovog broda-cjevopolagača „Akademik Cherskiy“ na ruski fond STIF. Na taj način Moskva je pronašla formulu za zaobilaženje američkih sankcija.

Podsjećamo: američke sankcije, uvedene krajem prošle godine, odnosile su se na tvrtke u čijemu su vlasništvu brodovi koji izvode radove na spomenutom baltičkom plinovodu. Te su radove u to vrijeme obavljali brodovi-cjevopolagači iz Italije i Švicarske, te su se oni, pod prijetnjom sakcija povukli s podmorskih gradilišta. Na isti način američke sankcije djelovale bi i protiv ruskog energetskog diva Gazproma, da se spomenuti brod (koji će, sada već gotovo sigurno izvoditi spomenute završne radove), koji je do jučer bio u vlasništvu njegove tvrtke-kćeri „Gazprom flot“, sada uključio u radove. Njegovo prebacivanje u vlasništvo ruskog fonda, koji je ionako pod američkim sankcijama od 2014.g., za nj ionako neće imati nikakve posljedice jer posluje isključivo na teritoriju Rusije. A američke sankcije Gazprom svakako želi izbjeći jer bi imale dalekosežne poskljedice po njegove partnere diljem svijeta, ali, upravo zato ih ne bi željeli „potezati“ niti Amerikanci (berem onaj njihov racionalniji dio), znajući da bi se radilo o visokorizičnom potezu koji bi Rusija shvatila gotovo kao objavu rata s obzirom na važnost Gazproma po ukupno rusko gospodarstvo.

Ali vratimo se, opet, spomenutom tekstu njemačkog medija. On tvrdi kako je ovim potezom Gazprom sada dobio priliku, ne bojeći se pasti pod udar sankcija, dovršiti plinovod „Sjeverni tok 2“. Također se navodi, kako je taj plinovod praktički završen i da SAD-u više nije preostalo načina za utjecaj na takvu situaciju.

Ovaj se plinovod gradi od ruske do njemačke obale dnom Baltičkoga mora, s ciljem osiguranja neposrednih isporuka ruskog prirodnog plina u Europu. S obzirom na novonastale okolnosti, početak njegove eksploatacije, koji je prvotno planiran za početak ove godine, sada se predviđa za kraj ove ili početak iduće godine. Preostalo je za izgraditi manje od 10% njegove ukupne duljine,  ali to ometaju mnogi problemi, prije svega politički stav SAD-a i spomenute sankcije uvedene od strane te zemlje.

Međutim, tvrdi njemački stav po tom pitanju (vidi poveznicu ispod teksta), koji odbija bilo kakvu mogućnost odustajanja od završetka toga projekta, kao i odlučnost ruske strane, čak i osobno ruskog predsjednika Vladimira Putina da se taj plinovod dovrši pod svaku cijenu, izglednom čine opciju koja ide u smijeru njegovog dovršetka.
Ovdje treba dodati i da su još dva novoizgrađena  ruska pomoćna specijalizirana broda, namjenjena izgradnji plinovoda, ovih dana u pratnji ruskih vojnih brodova iz sastava Crnomorske flote prošla kroz Sueski kanal i ušla u Sredozemno more te se kreću u smjeru Baltika. Ranije projekcije, kao najrealniji termin za početak nastavka radova spominjele su rujan ili listopad ove godine s obzirom da se do sredine srpnja očekuje izdavanje dodatnih dozvola danskog regulatora, kao i na činjenicu da se u kolovozu radovi ne mogu obavljati zbog važećeg zakona koji se odnosi na zaštitu mriještenja ribe u području u kojemu se radovi moraju dovršiti.

Njemačka podržava plinovod „Sjeverni tok 2“ usprkos sankcijama SAD-a

 

Komentari

komentar

You may also like