Die Welt: SAD napada rubalj, ali Rusiju to neće baciti na koljena

Njemački medij Die Welt danas piše kako u sklopu geopolitike Sjedinjene Države ulog stavljaju na „novo oružje, moć koju čitav svijet može brzo osjetiti – dolar.“ Američka valuta je „globalizacijski premaz“ i onaj tko se podvrgne gnjevu Washingtona „odsijeca se od biznisa“.

Uz pomoć dolara sankcije se čine učinkovitim instrumentom, što je na sebi osjetila Rusija. Već i sama objava novih sankcija protiv Moskve dovela je do pada ruske valute rublja. Sada jedan dolar vrijedi 66,71 rubalj, što je najviše u zadnje dvije godine. Najvažniji burzovni indeksi RTS i Moex također su jako pali.

Na stanje burzi također je utjecao pad dionica „Aeroflota“ za više od 10%, što je bila reakcija na priopćenje američkih medija  kako administracija može zatvoriti američke zračne luke za ruske zrakoplovne tvrtke. Dionice ruskih banaka također gube na vrijednosti. Npr. dionice VTB izgubile su više od 7%. Službeno, nove američke sankcije protiv Rusije na snagu stupaju 22. kolovoza, a detalji o njima se ne objavljuju. S druge strane Moskva je već najavila o mjerama odgovora. Prema riječima glasnogovornika Kremlja Dmitryja Peskova, nove su sankcije „potpuno neprihvatljive“, a Sjedinjene Države postaju „nepredvidljiv partner“.

S druge strane, njemačka Commerzbank, preciznije, njihov analitičar Lutz Karpowitz,  navodi da, ako sankcije budu uvedene, ruskim će bankama biti „krajnje teško kupovati novac na globalnom financijskom tržištu“. Od straha pred sankcijama europske banke također mogu prekinuti suradnju s privatnim ruskim bankama. Pri tom postoji i rizik uvođenja dodatnih sankcija. Slijedeći korak može biti zabrana investitorima kupnje ruskih obveznica, što će dovesti do daljnjeg pada rublja za 15%. „Ali čak i najteže sankcije ne mogu baciti Rusiju na koljena. Tijekom prošlih godina Kremlj je učinio puno toga kako bi postao manje ranjiv, npr. kroz punjenje deviznih pričuva… Osim toga, imajući dug od svega 16%, Rusija spada u krug država s najmanjim dugom na svijetu. Na taj način postaje jasno kako je i novo američko oružje neučinkovoto“, zaključuje se u članku njemačkog Die Welta (USA nehmen Rubel ins Visier).

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like