Die Zeit: Njemačka obnavlja gospodarske veze s Rusijom

Njemački medij Die Zeit (internetska verzija), u četvrtak, 4. svibnja, piše kako se rusko gospodarstvo oporavlja nakon dvije godine recesije, a njemački proizvođači pozitivno ocjenjuju perspektivu trgovinske suradnje s Moskvom.

Prema informacijama Njemačko-ruske vanjskotrgovinske komore (AHK), u prva dva mjeseca 2017. godine, trgovinska razmjena između dviju država porasla je za čak 43% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i dosegnula je 6,7 milijardi eura. Pritom većina njemačkih gospodarstvenika, koji vode poslove u Rusiji, očekuju daljnji rast dobiti.

Predstavnik Vanjskotrgovinske komore Matthias Schepp, izjavio je, kako su predstavnici koji rade na ruskom tržištu primijetili da poslovi iznova „idu prema vrhu“. Njihov optimizam povezan je prije svega s postupnim „ozdravljenjem“ ruskog gospodarstva. Međutim, mnogi biznismeni su ukazali na negativni učinak sankcija EU. „Njemački gospodarstvenici su zabrinuti, kako zbog ograničenja značajan dio (ruskog, op. GN.) tržišta može otići konkurenciji, npr. kineskim tvrtkama“, navodi se u članku.

Iako je njemačko-ruska robna razmjena jako snižena u odnosu na onu iz 2012. godine (od tada do 2016. godine svoje poslovanje u Rusiji obustavilo je više od 500 njemačkih tvrtki), pozitivna statistika posljednjih mjeseci daje nadu, kako će se robna razmjena između dviju država vratiti na prijašnju razinu, zaključuje Die Zeit.

 

 





 

 

 





 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like