Dio stranog oružja u Ukrajini “zapinje” zbog pretjerane upotrebe: Greške, pregrijavanja i zamjene cijevi

Ukrajinska posada vučene haubice M777 četiri je puta mijenjala cijev svog oružanog sustava. Otkako je isporučen i stavljen u službu, iz njihovog M777 ispaljeno je 6000 granata, piše preko Twittera Björn Stritzel, glavni vanjskopolitički dopisnik njemačkog lista Bild.

Stritzel piše da su Ukrajince tijekom obuke upozorili kanadski instruktori da se cijev na ovoj vučenoj haubici treba mijenjati nakon 2500 ispaljenih granata. No, unatoč toj gornjoj granici, Ukrajinci su primijetili da se preciznost pogoršava i ranije, što je dovelo do ranije zamjene cijevi. Čak četiri puta. Stritzel je napisao da je haubica ispaljivala uglavnom M795 i starije M549A1 HERA streljivo. Stritzel bilježi još jednu zanimljivu činjenicu. Ukrajinski topnici na navedenoj haubici M777 rekli su mu da su uklonili SINCGARS/DAGR/PIK radijski i navigacijski sustav. Unatoč ovoj “rekonstrukciji”, haubica je ostala prilično precizna, tvrdi ukrajinska posada. Ukrajinskim topnicima sviđa se haubica i ne bi je mijenjali za poljski Krab ili njemački PzH 2000. Navodno su se hvalili Stritzelu da je njihov M777 u jednom danu uništio tri ruska glavna borbena tenka.

No, ovo nije prva dojava da M777 ima problema s cijevima. Sam proizvođač nije zamišljao kada je prije mnogo godina razvijao ovaj top da će on morati imati takve performanse, tj. da će biti toliko intenzivno korišten. SAD pokušava riješiti ovaj problem za Ukrajinu. Iz tog je razloga Poljska uz američku pomoć podigla radionice za popravak u blizini ukrajinske granice. Radionice financira Pentagon, a popravke će raditi Ukrajinci i Amerikanci.

M777 nije jedini oružani sustav koji pokazuje nedostatke uslijed preopterećenja. The Defense Express je pisao o šest oružja koje pokazuju ovakve probleme. Riječ je o francuskoj samohodnoj haubici Caesar, američkoj haubici M109, poljskoj haubici Krab M777, haubici FH70 talijanske proizvodnje i njemačkoj PzH 2000. Problemi kod ovih haubica su drugačiji. Primjerice, njemački PzH 2000 vrlo često doživljava pregrijavanje sustava za upravljanje paljbom. Francuski Caesar, pak, ponekad se nasumično blokira ili pokazuje nepreciznost od 800-900 metara pri prvoj paljbi. Kada je Njemačka opskrbila ukrajinske oružane snage svojim protuzračnim oklopnim vozilom Gepard, nekoliko tjedana kasnije otkriven je ozbiljan problem. Njemački Spiegel je pisao kako norveško streljivo kalibra 35 mm koje je razvijeno za njemački top nije prepoznato od strane sustava paljbe Gepard. Međutim, ovaj problem je riješen u kasnijoj fazi.

Komentari

komentar





You may also like