Diplomacija se zahuktava: Razgovarali Biden i Zelensky

Američki i ukrajinski predsjednici Joe Biden i Volodymyr Zelenskyy rano jutros obavili su telefonski razgovor u kojem je američki čelnik najavio spremnost Washingtona i njegovih saveznika da daju “odlučan odgovor” ako se situacija na ukrajinskoj granici pogorša, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

“Predsjednik Biden jasno je dao do znanja da će Sjedinjene Države, njihovi saveznici i partneri odlučno odgovoriti ako Rusija u budućnosti napadne Ukrajinu”, kazala je Psaki.

Predsjednici su izrazili potporu diplomatskim naporima u okviru nadolazećih kontakata s Rusijom kroz NATO i OESS. Osim toga, tijekom telefonskog razgovora, Biden je Zelenskom ponovno potvrdio čvrsti stav Washingtona u zaštiti teritorijalnog integriteta Ukrajine.

“Također je izrazio potporu mjerama za izgradnju povjerenja za deeskalaciju napetosti u Donbasu i aktivnu diplomaciju za unapređenje provedbe sporazuma iz Minska kao potpore Normandijskom formatu”, kazala je Psaki.

Zelenskyy je na svom Twitteru pojasnio da su u razgovoru s američkim čelnikom razgovarali o unutarnjim poslovima Ukrajine i „zajedničkim akcijama Ukrajine, Sjedinjenih Država i partnera za očuvanje mira u Europi i sprječavanje daljnje eskalacije, reformi i deoligarhizacije (Ukrajine)“.

“Čelnici su izrazili potporu diplomatskim naporima koji će započeti sljedeći tjedan bilateralnim (američko-ruskim) dijalogom o strateškoj stabilnosti (u Ženevi 10. siječnja), u NATO-u kroz Vijeće NATO-Rusija (u Bruxellesu 12. siječnja) i u OESS-u (u Beču 13. siječnja).





Podsjećamo: 30. prosinca – održan je 50-minutni telefonski razgovor između Joe Bidena i Vladimira Putina. Savjetnik ruskog čelnika Jurij Ušakov nakon istoga kazao je novinarima da je Kremlj zadovoljan kontaktom, i da je cjelokupni fokus razgovora bio konstruktivan. Prema njegovim riječima, glavna tema razgovora bili su nadolazeći pregovori o sigurnosnim jamstvima, a čelnici su se dogovorili da će njihov tijek držati pod osobnom kontrolom i održavati telefonske kontakte.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova 17. prosinca  javno je objavilo svoj prijedlog sporazuma sa Sjedinjenim Državama o sigurnosnim jamstvima i sporazum o sigurnosnim jamstvima za Rusku Federaciju i zemlje članice NATO saveza. Oba su dokumenta 15. prosinca predana pomoćnici američkog državnog tajnika Karen Donfried koja je iz tog razloga stigla u Moskvu.

 





Komentari

komentar

You may also like