Diplomatski rat Kine i Australije oko Velikog koraljnog grebena?

Već smo pisali o tome da UNESCO želi proglasiti Veliki koraljni greben ugroženim. Tvrde da je ovaj bitan ekosustav uz istočnu obalu Australije u opasnosti zbog klimatsklih promjena. Iz Australije oštro osuđuju ovaj prijedlog. Naime, koraljni greben je bitan dio turističke ponude Australije. Osim toga, Australija koja je najveći izvoznik ugljena na svijetu, nije jedna od država koje su glasne u borbi protiv klimatskih promjena.

No, iz Canberre tvrde da je iza odluke UNESCO-a nešto drugo. Naime, Kina trenutno predsjeda UNESCO-vim Odborom za svjetsku baštinu, koje se nalazi jednom godišnje i određuje status o tome koji lokaliteti se proglašavaju svjetskom baštinom. Sastanak je ove godine u kineskom gradu Fuzhou, a predsjednik Odbora je kineski ministar obrazovanja Tian Xuejun. Osim toga, Kina od svih država ima najviše lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a (14 prirodnih i 37 kulturnih svjetskih baština).

Kina i Australija već su, najmanje godinu dana, u sve dubljem trgovačkom ratu koji poprima pomalo sulude razmjere. Iz Australije tvrde da Kina koristi svoju moć da politizira temu ekologije i našteti Australiji. Australska ministrica okoliša Sussan Ley prijedlog Kine je nazvala “pogrešnim” i kazala je kako “očigledno iza odluke stoji politika”, prenosi DW. Iz Australskog instituta za morske znanosti tvrde da se greben oporavlja od 2017. i da se na opustošena područja vraća život.

S druge strane Tian Xuejun je kazao kako Australija iznosi “neosnovane optužbe” i kako je odluka o proglašavanju ove svjetske baštine “ugroženom” zasnovana na “podatcima savjetodavnih tijela, ali i podatcima od same Australije.”

Komentari

komentar





You may also like