Direktor CIA-e očekuje nastavak iranskih prosvjeda

Za američku televiziju Fox News, u nedjelju je direktor CIA-e, Mike Pompeo, izjavio, kako prosvjede u Iranu ne treba smatrati završenim.

„Teokratski režim gleda u prošlost“, kazao je Pompeo i optužio iranske civilne i vjerske vlasti za višekratna gušenja prosvjednih akcija u prošlosti. „Iranski narod to ne želi. Ja očekujem kako će Iranci nastaviti poduzimati prosvjede protiv vlade“, upozorio je direktor CIA-e i dodao, kako smatra „da ti prosvjedi još nisu završeni“.

Pompeo je kazao kako „iranski režim prijeti nasiljem, Qasem Soleimani (general i zapovjednik specijalnih postrojbi Korpusa straže islamske revolucije, op. GN.) baca novac u vjetar u Libanonu, Siriji, Jemenu, želeći konsolidirati Bog zna koga i pretvoriti Iran u najveću državu svijeta koja sponzorira terorizam“.

Podsjećamo: tajnik iranskog Visokog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Shamhani, izjavio je kako su prosvjedi dio „posrednog rata“ kojeg protiv Teherana vodi niz država – SAD, Saudijska Arabija, Velika Britanija i Izrael. Te države, kazao je, predvode kampanje na društvenim mrežama koje utječu na provedbu prosvjednih akcija.

Pompeo je kategorički odbacio izjave Teherana kako iz svega stoji CIA, kazavši, da je „sve učinio iranski narod, … zahtijevajući bolje uvjete života i oslobođenje od teokratskog režima“.

Šef američkih obavještajaca također smatra kako između SAD-a i njegovih saveznika u Europi nema nesuglasica glede iranskih prosvjeda. Međutim, protiv izvanrednog zasijedanja Vijeća sigurnosti UN-a na tu temu, istupila je Francuska, stavši na stranu Rusije i Kine. Francuski veleposlanik u UN-u, u petak je izjavio, kako promjene u Iranu ne smiju doći izvana već to mora učiniti sam iranski narod.





Ovdje možemo dodati, kako predsjednik SAD-a Donald Trump, 16. siječnja mora donijeti odluku o sankcijama prema Iranu. Njegov prethodnik Barak Obama je prije nešto više od godinu dana ostavio na snazi sankcije uvedene u svezi iranskog raketnog programa, kršenja ljudskih prava i potpore terorizmu. Kongres i Trump također moraju donijeti odluku o Sporazumu o iranskom nuklearnom programu kojeg Trump želi nadopuniti, a ukoliko u tome ne uspije, prijeti jednostranim američkim povlačenjem iz tog sporazuma.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like