Direktor CIA-e sastao se s ravnateljem ruske sigurnosne službe u Moskvi

Ravnatelj CIA-e William Burns sastao se u utorak u Moskvi s veoma utjecajnim ravnateljem ruskog Vijeća za sigurnost, prenosi AFP.

William Burns i Nikolaj Patrušev razgovarali su o “rusko-američkim vezama”, navodi rusko Vijeće za sigurnost u kratkom priopćenju.

Posjet čelnika američke obavještajne agencije kojeg mnogi smatraju najiskusnijim diplomatom Sjedinjenih Država, nije bio najavljen i rusko Vijeće za sigurnost nije otkrilo druge pojedinosti. Američko veleposlanstvo u Moskvi nije komentiralo sastanak.

Susret dvojice visokih dužnosnika događa se dok rusko-američke veze obilježava niz velikih prijepora. Zapadne zemlje su uvele Rusiji sankcije nakon njezine aneksije Krima 2014. Washington zamjera Rusiji zbog niza hakerskih napada i upletanja u američke izbore. Moskva pak često optužuje SAD i Zapad da se upleću u njezinu unutarnju politiku i čine pritisak ruske novinare.

Rusi i Amerikanci su se 30. rujna sastali u Ženevi radi nastavka strateškog dijaloga koji su u lipnju počeli Vladimir Putin i Joe Biden na obali Ženevskog jezera. Biden i Putin su na povijesnom sastanku na vrhu 16. lipnja istaknuli da je dijalog dviju zemalja prijeko potreban, premda se ne slažu o mnogim pitanjima. Podsjetili su da su Moskva i Washington razgovarali čak i na vrhuncu hladnog rata kako bi se spriječilo najgore.

William Burns, diplomat veteran, bio je veleposlanik u Rusiji i u Jordanu te zamjenik državnog tajnika Baracka Obame. U vrijeme mandata bivšeg demokratskog predsjednika potaknuo je približavanje Iranu s kojim je 2011. i 2012. u Omanu tajno pregovarao premda SAD s Teheranom tada nije održavao diplomatske veze.





S druge strane, Nikolaj Patrušev je proveo većinu života na samom vrhu obavještajnih agencija (KGB, FSB i sada je predsjednik Vijeća sigurnosti). Analitičari tvrde da pripada krugu najbližih Putinovih suradnika. Patrušev je 2015. izjavio da bi Sjedinjene Američke Države “mnogo više voljele da Rusija uopće ne postoji. Zato što posjedujemo velike [prirodne] resurse, Amerikanci smatraju da ih kontroliramo nezakonito i nezasluženo jer ih, po njihovom mišljenju, ne koristimo kako bi se trebali koristiti.”. Također je izjavio da vjeruje da je revolucija u Ukrajini iz 2014. orkestriran iz Washingtona.

Komentari

komentar





You may also like