Direktor Nacionalne obavještajne agencije SAD-a: Rusija nam je najveći vojni protivnik na svijetu

Daniel Coats, direktor američke Nacionalne obavještajne agencije (National Intelligence – NI), izjavio je u saslušanju pred američkim Kongresom, kako SAD smatraju da će Rusija u nadolazećoj budućnosti raspolagati s najvećim vojnim potencijalom od svih vjerojatnih američkih protivnika.

„Mi smatramo da će Rusija u 2019. godini i iza nje biti protivnik s najvećim potencijalom naoružanja za masovno uništenje, razvijajući novo streteško i nestrateško oružje“, kazao je Coats u Kongresu.

„Ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio je godišnje obraćanje u ožujku 2018.g., kako bi javno priznao postojanje nekoliko od tih programa naoružanja, uključno i novu interkontinentalnu balističku raketu, koja je projektirana da zaobilazi sustave proturaketne obrane SAD-a, interkontinentalni nadzvučni planer, manevrirajuću raketu lansiranu iz zraka, namjenjenu protiv regionalnih ciljeva, krstareću raketu dalekog dometa s nuklearnim pogonom i interkontinentalna podvodna nuklearna sredstva“, naglasio je šef NI.

Ponovio je američke optužbe protiv Rusije u svezi kršenja Sporazuma o uništenju raketa malog i srednjeg dometa, vezano uz njezinu proizvodnju „krstareće rakete zabranjenog dometa i kopnenog baziranja“ (9M729, op.a.). „Moskva, vjerojatno, smatra kako ta nova raketa daje dostatnu vojnu prednost kako bi opravdala rizik političkih složenosti zbog kršenja sporazuma“, kazao je Daniel Coats.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like