Divovski brod blokirao promet Sueskim kanalom

Divovski tajvanski brod za kontejnerski prijevoz Ever Given blokirao je promet Sueskim kanalom, pokazali su podaci web stranica za praćenje pomorskog prometa u srijedu, 24. ožujka. Time je zaustavljen promet na jednoj od najprometnijih svjetskih trgovačkih ruta, izvješćuju svjetski mediji.

Ever Given, dug čak 400 i širok 59 metara, koji se kretao prema nizozemskoj luci Rotterdam, nasukao se u utorak, dok ga tegljači i druga posebna oprema s mukom premještaju s mjesta nasukavanja. Postoji bojazan da bi nasukan mogao ostati još danima.

Izvor: Aljazeera

Sueski kanal, izgrađen 1869. godine, jedan je od najvažnijih trgovačkih putova na svijetu kroz koji prolazi 10 posto ukupne međunarodne pomorske trgovine. Prema podacima Sueskog kanala (SCA), prošle je godine njime prošlo gotovo 19 000 brodova ukupne tonaže 1,17 milijardi, a Egipat je lani od prometa njime zaradio čak 5,61 milijardu dolara.

Ta država planira radove na proširenju Sueskog kanala, što je objavljeno 2015. godine. Cilj je do 2023. g. smanjiti vrijeme čekanja na prolaz kanalom i udvostručenje broja brodova koji svakodnevno njime prolaze.

 





Komentari

komentar

You may also like